Linkovi

Prijetnja islamističkog terora


Siromaštvo, nezaposlenost i socijalna nepravda važni su pokretači terorizma
Siromaštvo, nezaposlenost i socijalna nepravda važni su pokretači terorizma

Islamistički terorizam nikada neće biti u potpunosti iskorijenjen, a prijetnja po Sjedinjene Američke Države (SAD) je stvarna: jedan je od zaključaka Američkog instituta za mirovne studije (U.S. Institute of Peace study) koji izučava pojavu selefijskog džihadizma. Taj je fenomen kako je navedeno, zaslijepio SAD u septembru 2001. godine.

„Prijetnja Džihada: ISIS, AL Qaida i iznad” studija je koju je uradilo 20 eksperata iz političkog miljea, a koja prati evoluciju Sala-e od kada se prvi put pojavila sedamdesetih godina, s fokusom na represivne načine vladanja, sve do devedesetih godina kada je okrenula pažnju ka Zapadu. Studija pokazuje da je jedino učinkovito rješenje u borbi protiv islamističkog terorizma ono koje se odnosi na faktore njegovog nastanka i koji ga još uvijek hrane.

Siromaštvo, nezaposlenost i socijalna nepravda važni su pokretači terorizma, dok se ostatak stanovništva sve više okreće religiji kao rješenju, tvrde autori studije. Već postojeće političko, vojno i sektaško nasilje uz vojne intervencije nemuslimanskih stranih trupa, utrli su put ekstremizmu i nasilju, čineći glavne vijesti svjetskih medija, navodi se u izvještaju.

„Postoji ogromna populacija obespravljenih i razočaranih Sunita koji se zbog nezadovoljstva političkim sistemom, sve češće okreću za oružjem kao načinu ispoljavanja svojih nezadovoljstava”, kaže Jennifer Cafarella, glavna istraživačica Instituta za izučavanje rata i jedna od autorica izvještaja.

Sa sve većim nezadovoljstvom stanovništva, povećava se u broj regrutovanih od strane džihadista koji kanališu svoju ljutnju u nasilje protiv obje državne strukture kao i Zapada, kaže Cafarella.

Dopunske snage

Studij je usmjeren uglavnom na Islamsku državu i Al Qaidu čiji su krajnji ciljevi slični, ali čije se metodologije značajno razlikuju. Islamska država je opisana kao vrlo nasilna grupa, dok je Al Qaida grupa koja je veoma strateški orjentisana.

„Al Qaida kao i ISIS za cilj ima uspostavu globalnog kalifata”, kaže jedan od autora studije Garrett Nada, specijalista USIP Centra za Bliski istok i Afriku. „Ali Al Qaida ovo shvata kao više dugoročni cilj. Oni djeluju postepeno tako što djeluju na lokalnoj razini sa ciljem da pridobiju povjerenje u više zemalja.”

Što se više zadovoljavaju potrebe lokalnog stanovništva, dublje seže njihovo partnerstvo. I dok je izgubila mnoge od svojih vođa, čini se da je Al Qaidu potisnula Islamska Država i njen „kalifat”, u izvještaju se jasno navodi da Al Qaoida ipak nije izgubila svoj uticaj. Brutalnost ISIS-a omogućila je Al Qaidi da se predstavi lokalnom stanovništvu kao „umjerena” alternativa.

„ISIS i Al Qaida podupiru jedni druge, ali nenamjerno, već više to čine zbog konačnog zajedničkog cilja, a to je odbrana sunitskog pripovijedanja”, kaže Cafarella.

Izvještaj predviđa da će obje strane nastaviti evolvirati ideološki i strategijski. Ove grupe možda trenutno nisu u mogućnosti da se održe, ali su izuzetno prilagodljive i Zapad bi trebao izbjeći nemar. ISIS bi se mogao opredijeliti za povlačenje u pustinju, odakle bi samo mogao izaći jači nego ikada. A imaginacija Al Qaide „ne poznaje granice”.

Strategija otklanjanja otrovnih zuba

Teroristi su historijski djelovali uvlačeći svoje neprijatelje u „skupa, haotična, smrtonosna i dugotrajno neefktivna vojna sučeljavanja”, stoji u izvještaju.

Upozorava se da „fizičko uklanjanje ekstremističke grupe, ne uklanja otrovne zube njene ideologije niti mijenja temeljne uslove koji su omogućili rast te grupe”.

Autori podstiču SAD na kolaboraciju sa internacionalnim partnerima i legitimnin lokalnim političkim grupama, uz održavanje svjesnosti o javnom mnijenju u državi i inostranstvu. I preporučuje da, bez obzira na njihov odgovor, protivteroristička strategija SAD-a bi trebala biti orijentisana prema potrebama lokalnog stanovništva.

„Primarna i najefektnija strategija bila bi ponuditi vjerodostojne alternative stanovništvu i vojnicima koji razmatraju mogućnost pridruživanja nekoj od ovih grupa”, kaže Cafarella. Navela je primjer gdje ISIS drži Raqqa-u, a gdje S.A.D radi sa Sirijsko- Kurdskim YPG-em, u koji prevladavajuće arapsko stanovništvo, izgleda, nema povjerenja. „Moramo održati prava partnerstva. Ne možemo jednostavno raditi sa lokanim čimbenicima na terenu samo zato što su efektni u vojnom smislu”, rekla je.

Ekstremizam je dijelom podstaknut tenzijama sekti, a u izvještaju je navodeno da bi strategija SAD-a trebala izbalansirati interese Sunija i Shiita, tako da se ne bi jedna od njih osjećala ranjivom.

Autori izvještaja također predlažu da Amerika preispita svoje prioritete.

„Mi smo usredotočeni na ISIS bez miješanja u druge ratove koji se vode u regiji”, rekla je Cafarella koristeći skraćenicu za Islamsku državu. ”To do sad nije funkcionisalo, jer su mnogi u regiji zabrinuti građanskim ratom koji sučeljava Sirijske pobunjeničke grupe protiv vlade predsjednika Hafeza al- Assada.”

I, kako USIP-ov Garrett Nada ukazuje, jedan od najvećih predstojećih izazova će biti odlučivati o sudbini zatvorenika.

„Već su decenijama zatvori u regiji poznati inkubatori ekstremizma”, rekao je Nada, ukazujući da su neki od istaknutih terorističkih vođa, uključujući i IS „kalifa” Abu Bakr al-Baghdadija, veterani SAD-ovih zatvroskih centara. „SAD moraju razmišljati više strategijski o tome koga zatvoriti te kako bi bivši vojnici trebali biti reintegrisani ako su pušteni.”

Rat protiv selefijskih džihadista će biti vođen ne samo u predstojećim godinama, već i decenijama, upozoreno je u istraživanju, a njihovi bi vojnici na kraju uvijek mogli biti za korak ispred Zapada.

XS
SM
MD
LG