Linkovi

Dok ISIL napreduje, izbjeglice bježe u Tursku


APTOPIX Turkey Syria Refugees
APTOPIX Turkey Syria Refugees

Više od 130 hiljada izbjeglica je posljednjih dana prešlo iz Sirije u Tursku, dok se militanti Islamske države kreću ka gradu Kobane na sirijskoj granici. Istovremeno su se turske vlasti sukobile sa stotinama kurdskih prosvjednika, od kojih mnogi žele preći u Siriju kako bi branili Kurde. ISIL je jučer izdao saopćenje pozivajući muslimane da ubijaju državljane zapadnih zemalja čije su se zemlje pridružile kampanji protiv te grupe.

Kurdski borci u sjevernoj Siriji se bore kako bi zaustavili napredovanje militanata islamske države. 19-godišnji Dalil Boras je ove snimke snimio svojim mobitelom. U nedjelju je on svoju obitelj preveo preko turske granice ka sigurnom. Sada se namjerava vratiti u Siriju.

Borba je veoma brutalna jer ISIS ima 50 tenkova. Oni su zauzeli 50-tak sela i još uvijek napreduju i sve ubijaju, djecu, žene, svakoga ko je Kurd, govoreći da su oni nevjernici, kaže Dalil Boras.

Usljed tolikog priliva izbjeglica, vlada u Ankari je zatvorila nekoliko graničnih prelaza. U suprotnom smjeru, na stotine kurdskih boraca, od kojih su mnogi pripadnici zabranjene separatističke grupe PKK, došli su u Siriju kako bi se borili protiv ekstremističke grupe. Vlasti su pokušale da zaustave prosvjednike, ispaljujući gas suzavac i vodene topove. Zeynep Kaya radi pri Centru za srednji istok u Londonskoj školi za ekonomiju.

PKK su Sjedinjene države i Turska označile kao terorističku organizaciju. Stoga se naravno ne želi ojačati PKK. Ali pružanje pomoći kurdskim militantima u Siriji, čak iako se oni bore protiv ISIS-a, direktno ili indirektno će pomoći i PKK, kaže Zeynep Kaya.

Ali ako militanti islamske države izvedu napad na Kobane, Kurdi bi mogli okriviti Tursku što im nije dozvolila da brane kurdsku teritoriju, kaže Kaya.

U ovim trenucima Turska i PKK pregovaraju. I to je smanjilo odbojnost prema Turskoj u posljednjih nekoliko godina. Ali sada, ako Turska indirektno dovede do nasilnih akcija ISIS-a, Kurdi će ponovo osjetiti odbojnost prema Turskoj i to na duže staze.

Ta odbojnost je podstaknuta i optužbama da Turska tolerira, ili čak pomaže, stranim jihadistima.

Mnogi međunarodni i regionalni izvori navode da su mnogi borci koji se bore sa ISIS-om i drugim nasilnim terorističkim grupama u region došli preko turske granice, kaže Zeynep Kaya.

Ali rizik sa kojim bi se Ankara suočila zbog podrške islamističkim grupama u Siriji bi bio isuviše visok, kaže Afzal Ashraf, pri institutu Royal United Services u Londonu.

Turska zaista nema nikakav interes u pružanju podrške islamističkim militantima jer su ti militanti Turskoj uzrokovali mnogo problema. Turska je članica NATO saveza, bila je meta, te ne vidim razlog zbog kojeg bi Turska radila takvo što, kaže Afzal Ashraf.

Ukoliko u mjestu Kobane dođe do masakra, Sjedinjene države i njeni saveznici bi mogli biti primorani da izvedu zračne napade na sirijskom tlu, po mogućnosti uz suglasnost sirijske vlade, kaže Ashraf.

Napadi bi bili od koristi i za zapad i za Assadov režim. A u međuvremenu Assadov režim može spriječiti napredovanje islamističkih snaga. Jer to je ničija zemlja, na kojoj oni mogu egzistirati, kaže Afzal Ashraf.

Islamska država je u međuvremenu pozvala jihadiste na zapadu da izvedu napade na Sjedinjene države i Francusku, dvije zemlje koje su do sada izvodile zračne napade na tu grupu unutar Iraka. Analitičari za pitanje sigurnosti kažu da nema indikacija o konkretnoj terorističkoj zavjeri.

XS
SM
MD
LG