Linkovi

Ko su borci Islamske Države Irak i Levant?


Mosul , petak, 13. juna
Mosul , petak, 13. juna
Usljed napredovanja ekstremističke sunitske grupe Islamska država Irak i Levant, skraćeno ISIL ,analitičari sada dovode u pitanje čak i opstanak dosadašnjih granica Iraka.

Grupa Islamska država Irak i Levant, ogranak je terorističke organizacije Al Qaida u Iraku, a u njoj ima puno boraca koji su došli iz drugih zemalja, želeći prvenstveno da se bore u Siriji.

Cilj grupe je uspostavljanje jedinstvene sunitske države na području cijelog regiona. Juče je glasnogovornik ISIL-a, Abu Mohammed al Adnani, pozvao pripadnike grupe da nastave pohod sve do Bagdada - i dalje.

To su iskusni ratnici, kaže Shiraz Maher iz Centra za izučavanje radikalnih pokreta na Kraljevskom koledžu u Londonu, koji objašnjava:

Iskustvo koje su stekli u Siriji omogućilo im je da krenu punom parom. Njihovoj borbi se pridružila ogromna većina stranih boraca. Grupa je sada obnovljena - novcem, oružjem i ljudstvom.

Desetine hiljada iračkih vojnika napustilo je redove vojske. Lojalnost Bagdadu i iračkoj državi je oslabljena, dodaje Shiraz.

Otpor njima se može očekivati jedino od strane drugih iračkih milicija i grupa, kao na primjer, šiitskih grupa.

Pripadnici Peshmerge, oružanih jedinica Kurdistana na sjeveru Iraka, zauzeli su položaje koje su napustili pripadnici regularne iračke voske. Medjutim, Kurdi su se našli u procjepu, kaže Ranj Alaaldin, iz Londonske škole za ekonomiju.

Da li Kurdi zaista žele da se umiješaju u konflikt između sunitskih i šiitskih Arapa, koji nema nikakve veze sa njima?, kaže Alaaldin.

Sve su veći izgledi za regionalni rat između sunita i šiita, smatra Jonathan Eyal iz Kraljevskog Vojnog instituta, i dodaje:

Luk sunitsko-šiitskog konflikta koji bi zahvatio Irak, Siriju i Liban, a finansiran od Saudijske Arabije, s jedne, i Irana, s druge strane, bio bi najgora kazna za čitav Srednji Istok, zaključuje Eyal.
XS
SM
MD
LG