Linkovi

SAD: Irena prošla, posljedice ostaju


SAD: Irena prošla, posljedice ostaju
SAD: Irena prošla, posljedice ostaju

Ni mnoge bebe nisu mogle, ili htjele, sačekati prolazak Irene. „Osjećala sam da će moja beba biti rođena upravo tokom naleta Irene“ - govori sretna majka Kristen Elliot.

Najmanje 25 poginulih, oko 5 miliona domova i poslovnih prostora bez struje, prema prvim nezvaničnim procjenama šteta oko 7 milijardi dolara... u najkraćem su posljedice uragana Irena koji je tokom vikenda zahvatio američku istočnu obalu. Najgore je prošlo, ali neće biti nimalo lako sanirati sve štete koje je Irena nanijela. Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama proglasio je vanredno stanje u više američkih saveznih država duž obale Atlantika kako bi tim državama bilo omogućeno da dobiju finasijsku pomoć federalne vlade u otklanjanju posljedica koje je za sobom ostavio uragan Irena. Te posljedice, nakon prvih sagledavanja i u konačnom zbiru su i biće vrlo teške.

Najtragičniji i nenadoknadiv gubitak ljudskih života, u najvećem broju slučajeva nakon pada stabala na kuće i automobile.

Prateći zbivanja vezana za uragan predsjednik Obama je u subotu iz komandnog centra FEMA-e, Federalne agencije za vanredna stanja istakao:

„Ono što najviše zabrinjava su poplave i nestanak struje. To će biti ogroman udar i teškoća za stanovnike više saveznih država.“

Upravo to se i desilo. Pokidani elektrovodovi, poplavljene, srušene i teško oštećene kuće, bujicama prekinuti putevi i ceste i odneseni manji mostovi samo su detalji ostali nakon prolaska uragana.

Jedan od mnogih stanovnika Washingtona nije imamo sreće:

„Ovdje nije izgledao kao neka snažna oluja, Ali ipak, veliki hrast srušio se na mojku kuću. Za moja dva mala djeteta to je bilo zaista strašno.“

U New Yorku, letovi za nekoliko stotina hiljada avio-putnika su bili otkazani. Njujorški metro, prvi put od kako postoji, bio je tokom vikenda zatvoren za saobraćaj zbog prirodne nepogode.

Mnoge male radnje sa osnovnim potrepštinama su bile otvorene unatoč naletu uragana . Faris Algaban, vlasnik jedne o njih, kaže:

„Njujorčani su kupovali mnogo više nego obično. Bio sam tu, spreman da pomognem i na neki drugi način.“

Otklanjanje posljedica će trajati. Primjera radi guverner New Jerseya Chris Christie ističe:

„Ne znamo koliko je štete naneseno, koliko je puteva prekinuto, koliko ljudi je bez struje. Prvo je omogućiti saobraćaj, skloniti oborena tabla sa cesta.“

Unatoč uraganu neki sretni trenuci nisu izostali. Vjenčanje naprimjer.

Sammy Miller, nakon njenog „da“ kaže:

„Moj najsretniji trenutak nikako nisam htjela odgoditi.“

Ni mnoge bebe nisu mogle, ili htjele, sačekati prolazak Irene.

„Osjećala sam da će moja beba biti rođena upravo tokom naleta Irene“ - govori sretna majka Kristen Elliot.

Uragan Irena, znatno umanjene snage, tokom protekle noći zahvatio je istočne dijelove Kanade. Prema do sada raspoloživim informacijama Kanađani su imali mnogo više sreće nego Amerikanci. Nisu bili prisiljeni na evakuacije, poplave su mnogo blaže, dvadesetorostruko manje je onih koji su ostali bez struje, za sada nema informacija o poginulim.

XS
SM
MD
LG