Linkovi

Irbil: Obnavlja se još jedan biser svjetskog povijesnog naslijeđa


Projekat obnove podrazumijeva i iskopavanja duboko u unutrašnjim prostorima citadele da bi se došlo do objekata iz antičkog vremena, zatrpanih tokom stoljeća.

Na brdu iznad centra Irbila, glavnog grada iračkog Kurdistana, uzdiže se citadela, tvrđava i sklonište, stari oko 6 hiljada godina koju mnogi arheolozi smatraju najstarijim u kontinuitetu naseljenim mjestom na svijetu. Nakon skoro potpunog ruiniranja, citadela sada izrasta obnavljana u svoj njenoj ljepoti i atraktivnosti. Kurdistanska regionalna vlada uz pomoć UNESCO-a, agencije Ujedinjenih nacija za očuvanje svjetskog kulturnog naslijeđa, finansira obnavljanje. Prvi radovi na obnovi počeli su u junu 2010. godine, a tvrđava je u listu svjetskog povijesnog naslijeđa uvrštena je u junu ove godine.

Irbilska citadela je stoljećima, osim kao dobro uvtrđeno sklonište za njeno i okolno stanovništvo, bila i jedna od strateških tačaka na "Putu svile," prastarom trgovačkom putu od Istanbula do Kine. Tvrđava i njeni branioci preživjeli su brojne teške napade, uključujući i mongolsku opsadu u 14. stoljeću. Sada biva restaurirana upravo onako kakva je nekada bila.

Dara al-Yaqoobi vodi projekat obnove za koji je regionalna vlada Kurdistana uspjela dobiti punu podršku UNESCO-a:

"Uspjeli smo ubijediti čelnike i stručnjake UNESCO-a u izuzetnu povijesnu i arheološku vrijednost citadele. Taj objekat je sada i zvanično dio svjetskog kulturnog naslijeđa."

Citadela je, po prvi put otkako postoji, kompletno iseljena 2007. godine. Fotografije iz 2004. i 2005. godine pokazuju kako su živjeli oni koji su unutar tvrđave našli krov nad glavom. Struje je bilo, a vode samo na česmama izvan citadele.

UNESCO insistira da tvrđava bude obnovljena na potpuno autentičan način. Gospodin Yaqoobi o tome kaže:

"Primjera radi, obnavljajući svaki ruinirani dio citadele, mi prvo otklanjamo ciglu. Onda je čistimo i ponovo ugrađujemo kao što je bila nekada ugrađena. Za uništene dijelove pravimo ciglu na popuno isti način na koji je nekada davno pravljena."

Projekat obnove podrazumijeva i iskopavanja duboko u unutrašnjim prostorima citadele da bi se došlo do objekata iz antičkog vremena, zatrpanih tokom stoljeća.

"Otkrili smo brojne ispod-površinske pregradne zidove i druge strukture. Prema još uvijek nepotpunim istraživanjima i analizama, građeni su u ranom islamskom periodu, odnosno prije više od hiljadu godina. Pretpostavljamo da bi najdublji sloj struktura mogao biti iz asirijskog perioda" – ističe gospodin Yaqoobi.

Uz radove ciglom, i radovi drvetom i krovovi restauriraju se prema preciznim specifikacijama stručnjaka UNESCO-a. Istraživanja i analize starih fotografija i pisanih dokumenata i crteža o gradnji citadele i iskopavanja i ispitivanja prastarih struktura unutar citadele trajala su više godina. I kada citadela u Irbilu bude kompletno obnobvljena, svijet će biti bogatiji za još jedan biser u riznici svjetskog povijesnog naslijeđa.

Irbil: Obnavlja se još jedan biser svjetskog povijesnog naslijeđa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG