Linkovi

SAD: Novi val iračkih izbjeglica stiže u Michigan


SAD: Novi val iračkih izbjeglica stiže u Michigan
SAD: Novi val iračkih izbjeglica stiže u Michigan

Do kraja sljedeće godine, američka savezna država Michigan planira dočekati i do sedam hiljada novih iračkih izbjeglica. U Sjedinjenim Državama već živi više od 30 hiljada izbjeglica iz Iraka.

Do kraja sljedeće godine, američka savezna država Michigan planira dočekati i do sedam hiljada novih iračkih izbjeglica. U Sjedinjenim Državama već živi više od 30 hiljada izbjeglica iz Iraka. Do novog izbjegličkog talasa dolazi u trenucima dok se u Michiganu bilježi nezaposlenost od preko 14%, što je među najvećom stopom u zemlji. Kako se čini, život za izbjeglice u Sjedinjenim Državama je težak u ova teška ekonomska vremena.

Saheb Shaker je bio dobro poznati televizijski glumac u Iraku. On je bio zvijezda na desetine programa, a također je bio i voditelj na iračkoj radio tv mreži. Shaker kaže da je priča o kojoj je izvijestio 2005, o teškim uvjetima života u Iraku, privukla pažnju iračkih zvaničnika.

Nekome ko je radio u vladi se nisu svidjeli intervjui sa narodom. I neko mi je tada rekao: Napusti Irak jer će te neko ubiti, kaže Shaker.

Saheb Shaker, izbjeglica iz Iraka
Saheb Shaker, izbjeglica iz Iraka

On je napustio Irak istog dana i više se nije vratio. Njegova obitelj je kasnije pobjegla u Siriju. On im se pridružio u izbjegličkom kampu i došli su u Sjedinjene Države 2008. Od tada, on se bori da pronađe stalni posao u Dearbornu u Michiganu, mjestu kojeg sada zove svojim domom.

Ovdje je život jako težak za izbjeglice, kaže on.

Shaker i njegova obitelj predstavljaju najnoviji val izbjeglica u Michiganu. Od 1990 godine, Iračani su naklonjeni gradovima Dearborn i Detroit, koji je dom najvećoj zajednici Amerikanaca arapskog porijekla u Sjedinjenim Državama. Za njih je to idealna lokacija sa džamijama i crkvama, srednjeistočnim restoranima, i članovima zajednice koji često govore isti jezik. Ali vremena su se promijenila. Najveći proizvođači automobila su smješteni u Michiganu i kada je prodaja opala, proizvodne linije su zatvorene i mnogi radnici su izgubili posao. Michigan sada ima jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u zemlji.

Stanje ekonomije u Michiganu nije najbolje i nezaposlenost je veliki problem, kaže Abdallah Boumediene, direktor Arapsko-američkog centra za ekonomske i socijalne usluge. Centar pruža niz usluga izbjeglicama. On kaže da je ekonomska kriza osobito teško pogodila Iračane koji su u Michigan došli nakon invazije na njihovu zemlju 2003.

Abdallah Boumediene, direktor Arapsko-američkog centra za ekonomske i socijalne usluge
Abdallah Boumediene, direktor Arapsko-američkog centra za ekonomske i socijalne usluge

Oni su visoko obrazovani, profesionalni, sa velikim očekivanjima i mnogi od njih su veoma razočarani. Imamo odjel za mentalno zdravlje i tu dolaze mnogi koji pate od depresije jer se moraju boriti kako bi preživjeli.

Oko 7 hiljada novih izbjeglica bi se ovdje moglo doseliti do sljedeće godine, što bi povećalo broj onih koji traže posao. Gospodin Boumediene kaže da tu postoji i sekundarna migracija koja predstavlja teret za već tešku situaciju koja se tiče poslova u toj saveznoj državi.

Ima Iračana koji su se prvobitno doselili u druge savezne države, kao Idaho i Oklahomu, i onda su prešli u Michigan jer tu žive njihovi rođaci ili ljudi koje poznaju. Oni znaju da tu postoji velika zajednica i zato se u tom području osjećaju bolje, kaže Abdallah Boumediene.

Iako je prognoza za nova radna mjesta u Michiganu loša, Sahen Shaker ima pozitivan stav.

Ja samo mislim na budućnost svoje djece. A moja djeca su sada veoma sretna u Sjedinjenim Državama, kaže Shaker.

On dodaje da, iako nije poznat u Sjedinjenim Državama i iako nema posla, njegov novi život u Dearbornu je bolji nego život kojeg je imao u Iraku pod režimom Sadama Huseina.

XS
SM
MD
LG