Linkovi

Kraj američke borbene misije u Iraku


Kraj američke borbene misije u Iraku
Kraj američke borbene misije u Iraku

Sjedinjene Države će sutra formalnom ceremonijom u Bagdadu označiti kraj svojih borbenih misija u Iraku i završetak prenosa vojne na savjetničku ulogu podrške iračkim snagama. Ti će se napori nastaviti do kraja naredne godine, ali postoji dosta briga o tome šta će se desiti poslije.

Američke borbene jedinice su se praktično već povukle iz Iraka, smanjujući broj američkih vojnika ispod 50 hiljada. Preostale jedinice će biti u ulozi pomoći i savjetovanja. Njihova primarna misija je da pomognu iračkim snagama da se osposbe za sofisticiranije akcije sigurnosti.

Bagdad
Bagdad

Odlazeći zapovjednik američkih snaga u Iraku, general Ray Odierno, kaže da su iračani spremni, ali da će još uvijek imati mnogo američkih vojnika na raspolaganju, ne samo za trening nego i za pomoć u hitnim situacijama:

"Mi smo i dalje prisutni na terenu i sposobni, ako treba i ako to iračani žele, da im pomognemo.”

General Odierno kaže da Iračani do kraja godine trebaju unaprijediti svoje sposobnosti u borbi protiv terorizma, mada priznaje da oni do tada neće u cijelosti biti pripremljeni.

Umirovljeni američki general James Dubik se slaže. General Dubik je bio zadužen za trening iračkih snaga tokom 2007. i 2008. Godine:

Bagdad
Bagdad

"U američkom je strateškom interesu da je Irak stabilan, sa demokratskim političkim sistemom. I u našem je najboljem interesu da je Irak prijateljski sa Sjedinjenim Državama i zapadnim saveznicima."

Michael O'Hanlon, iz Instituta Brookings kaže da će iračke potrebe za američkim prisustvom potrajati i nakon okončanja bilateralnog sporazuma o odlasku američkih vojnika:

"Vjerujem da bi vojska na obje strane voljela nastavak tih profesionalnih odnosa na nekom nivou."

Irački vojnici na jednom od kontrolnih punktova
Irački vojnici na jednom od kontrolnih punktova

O'Hanlon kaže da bi, uz specijalni trening, američko prisustvo pomoglo u spriječavanju etničkog i sektaškog nasilja:

"S obzirom na dosada uloženo sa obje strane, s obzirom na tešku prošlost kroz koju smo zajedno prošli, užurbani odlazak vjerovatno nije najpametniji put."

Ali general Dubik kaže da bilo kakav zahtijev za američkim ostajanjem poslije 2011. mora doći od iračkih lidera. I on, kao i drugi eksperti, kaže da se to ne može desiti dok Irak ne formira svoju vladu.

"Iračka vlada se treba formirati. Oni trebaju da shvate da legalno naš boravak u Iraku ističe 2011., i ako žele našu pomoć trebaju to tražiti i vlade onda treba da dogovore obostrano prihvatljiv sporazum", naglašava general Dubik.

I dok se američke borbene jedinice povlače učestali su bombaški napadi širom zemlje. Irački lideri su izloženi većem pritisku da formiraju novu vladu, nekih pet mjeseci nakon izbora, i sutrašnje formalno prenošenje odgovornosti će im biti još jedno podsjećanje da je budućnost Iraka u njihovim rukama.

XS
SM
MD
LG