Linkovi

Irak: „To je građanski rat“


Da bi Irak opstao kao jedinstvena država u iračku vladu, dominantno šiitsku, moraju biti uključeni i predstavnici sunitske manjine i iračkih Kurda.

Sukobi u Iraku nastavljaju se nesmanjenom žestinom. Sunitski militanti šire kontrolu nad mnogim područjima na sjeveru i zapadu Iraka i duž granica sa Sirijom i Jordanom. Cilj im je osvojiti što više iračke terotorije i formiranje Islamske države Irak i Levant.

O suštini sadašnjih sukoba u Iraku analitičar Kenneth Pollack kaže:

"To je građanski rat. Irak nije na ivici građanskog rata. To je klasični građanski rat."

U Mosulu džihadisti konsolidiraju kontrolu, dijele primjerke Kurana, reguliraju saobraćaj... Slično je i na većini drugih područja koja su zauzeli.

Irački analitičar Ahmed Ali ističe:

"Sadašnje stanje ukazuje na kolaps državne vlasti i institucija na sjevernim i zapadnim područjima i uveliko podsjeća na 2004. godinu kada iračka vlada nije imala kontrolu nad velikim dijelovima zemlje."

Američka armija šalje bliže Iraku pomorske i zračne snage kao pomoć iračkim snagama sigurnosti u borbi protiv militanata Islamske države Irak i Levant. Na desetine izviđačkih letova obavlja se svakodnevno. Veća grupa od nekoliko stotina američkih vojnih savjetnika stiže u Irak.

Američke zračne snage biće potrebne da bi napredovanje militanata prema Bagdadu bilo zaustavljeno, smatra bivši američki izaslanik za Irak Paul Bremer i dodaje:

"Irak ne može dozvoliti da glavni grad okupiraju militanti i teroristi i time otvore put za nastavak prodora prema jugu i prema, za iračke šiite, svetim mjestima."

Zaklinjući se da će braniti ta sveta mjesta, na hiljade dobro naoružanih boraca Mahdi armije, lojalne moćnom šiitskom kleriku Moqtadi al-Sadru, paradira Bagdadom.

Njihov je cilj, kako ističe Anwar Ajeel, jedan od boraca, samo odbraniti zemlju:

"Naše okupljanje nije prijetnja nikome. Jedino teroristima i onima koji stoje iza njih."

Nasilje i brojna zlodjela čije su žrtve nedužni na obje strane su, sasvim izvjesno, ponovo iračka svakodnevnica. Analitičar Michael O'Hanlon o tome kaže:

"Moramo pretpostaviti da su umjereni pojedinci, građanski orijentirani Iračani, politički neutralni, meta napada, ubistava, pljačkananja, tortura u neredu koje vlada na sjeveru i zapadu Iraka."

Da bi Irak opstao kao jedinstvena država i najviši američki zvaničnici i analitičari ističu da u iračku vladu, dominantno šiitsku, moraju biti uključeni i predstavnici sunitske manjine i iračkih Kurda.

Uz to, dodaje Ahmed Ali...

"Ono što će se vjerojatno desiti je federalizacija Iraka kojom bi dominantno sunitska područja imala značajan stepen autonomije. To isto vrijedi i za područja gdje su Kurdi dominantni."

Alternativa političkom rješenju sadašnje iračke krize je, sasvim izvjesno, dugotrajan i vrlo krvav građanski rat.

Irak: „To je građanski rat“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

XS
SM
MD
LG