Linkovi

Iranski izvoz nafte i gasa u naglom padu jer se Azija okreće Rusiji


Zaposlenik benzinske pumpe Bharat puni benzin u vozilo u Mumbaiju, Indija, 11. juna 2022.
Zaposlenik benzinske pumpe Bharat puni benzin u vozilo u Mumbaiju, Indija, 11. juna 2022.

Kompanije za praćenje naftnih tankera procjenjuju da se iranski izvoz nafte i prirodnog plina prepolovio zbog konkurencije s Rusijom na azijskim tržištima, jer većina zemalja na Zapadu izbjegava Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu.

Kompanija za podatke Kepler, koja takođe pruža usluge praćenja tankera, rekla je za Radio Farda 13. juna da preliminarne procjene pokazuju da je iranska sirova nafta i gasni kondenzat natovaren u maju iznosio oko 400.000 barela dnevno, u poređenju sa 820.000 barela u aprilu i 908.000 barela u martu.

Nakon ruske vojne invazije na Ukrajinu krajem februara, ruska nafta je pogođena sankcijama zapadnih zemalja.

Kako bi kompenzirala pad potražnje na tradicionalnim tržištima, Moskva je nastojala povećati izvoz u Aziju tako što je na azijskim tržištima snizila svoju sirovu naftu za oko 30 dolara po barelu, što je 10 dolara po barelu više od iranskog popusta za svoje azijske kupce, posebno Kinu, prema Reutersu.

U međuvremenu, izvoz iranske nafte je opao, sa oko 40 miliona barela iranske nafte -- skoro polovina sirove nafte koju je Iran utovario u martu i aprilu -- nasukano na tankerima koji čekaju kupce.

Zvaničnik kompanije Kepler rekao je za Radio Farda da je oko 40 miliona barela iranske nafte i prošlog mjeseca ostalo bez kupca u azijskim vodama. Procjene također pokazuju da je količina nafte u Iranu ovog mjeseca upola manja nego u martu i aprilu.

Zvaničnik Keplera je dodao da se iranski izvoz naftnih derivata poput dizela, mazuta i benzina nije mijenjao od početka januara do maja ove godine, a Iran je u prosjeku izvozio oko 420.000 barela naftnih derivata dnevno.

Američka neprofitna zagovaračka grupa United Against Nuclear Iran nedavno je izvijestila da je ukupan izvoz iranske nafte, uključujući proizvode, dostigao 933.000 barela dnevno prošlog mjeseca, što je za jednu trećinu manje u odnosu na mart.

Prema izvještaju, obim izvoza naftnih derivata u Iran ostaje stabilan, što znači da je iranski izvoz sirove nafte i plinskog kondenzata u maju prepolovljen u odnosu na mart prošle godine.

Prošlog mjeseca u Kinu je išlo u prosjeku 630.000 barela iranske nafte i njenih derivata, 111.000 barela u Siriju, manje od 40.000 barela u Ujedinjene Arapske Emirate, dok je ostatak završavao na nepoznatim destinacijama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG