Linkovi

Iranski general priznao da je u nemirima bilo više od 300 mrtvih


Protesti u Teheranu, septembar 2022.
Protesti u Teheranu, septembar 2022.

Iranski general je u ponedjeljak priznao da je više od 300 ljudi ubijeno u nemirima širom zemlje, dajući prvu zvaničnu informaciju o žrtvama nakon dva mjeseca protesta.

Ta procjena je znatno niža od broja kojeg su prijavili Aktivisti za ljudska prava u Iranu, grupa sa sjedištem u SAD koja pomno prati proteste otkako su izbili. Ova grupa aktivista kaže da je od početka nemira ubijen 451 demonstrant, uz 60 pripadnika snaga bezbjednosti, te da je privedeno više od 18.000 ljudi.

Povod za okupljanja Iranaca na ulicama je bila smrt 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, dok je bila u pritvoru policije za moral. Ona je privedena zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja Islamske Republike.

Protesti su ubrzo eskalirali u pozive na rušenje iranske teokratije i predstavljaju jedan od najozbiljnijih izazova za vladajuće vjerske vođe koje su na vlasti od revolucije 1979. godine.

Izjavu generala Amira Ali Hajizadeha, komandanta vazduhoplovne divizije paravojne Revolucionarne garde, citirao je portal blizak Gardi. Prema tim navodima, ubijeno je više od 300 ljudi, uključujući "mučenike", što se vjerovatno odnosi na bezbjednosne snage.

General je takođe sugerisao da su mnogi od ubijenih bili obični Iranci koji nisu bili uključeni u proteste. Nije naveo tačan broj, niti je rekao odakle mu procjena.

Vlasti su u velikoj mjeri ograničile medijsko izvještavanje o protestima. Mediji povezani sa državom nisu izvijestili o ukupnom broju žrtava i uglavnom su se fokusirali na napade na snage bezbjednosti, za koje zvaničnici okrivljuju militantne i separatističke grupe iz senke.

General je ponovio zvaničnu tvrdnju da su proteste podstakli neprijatelji Irana, uključujući zapadne zemlje i Saudijsku Arabiju, bez pružanja dokaza. Demonstranti kažu da im je dosta decenija društvene i političke represije i poriču da imaju bilo kakvu stranu agendu.

Protesti su se proširili širom zemlje i dobili podršku umjetnika, sportista i drugih javnih ličnosti. Nemiri su čak bacili sjenku na Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a neki Iranci aktivno navijaju protiv sopstvene reprezentacije jer vide da je povezana sa vladom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG