Linkovi

Iranska novinarka puštena iz zatvora Evin nakon što je položila kauciju


Arhiv - Nazila Marofian
Arhiv - Nazila Marofian

Nazila Marofian, iranska novinarka, rekla je 13. augusta da je privremeno puštena iz ozloglašenog zatvora Evin u Teheranu nakon što je položila kauciju, a kasnije je prkosno objavila na društvenim mrežama da "zaslužujete najbolje od stvari, stoga ne prihvatajte ropstvo".

Nju su uhapsile snage sigurnosti 29. novembra 2022, nakon objavljivanja njenog intervjua s Amjadom Aminijem, ocem 22-godišnje Mahse Amini, čija je smrt u septembru 2022. izazvala široke proteste širom zemlje.

Mahsa Amini je bila u policijskom pritvoru u trenutku smrti jer je navodno nepropisno nosila maramu.

U intervjuu, Amjad Amini je otkrio da mu je zamjenik Organizacije za pravnu medicinu -- zvanično tijelo pravosuđa koje daje izvještaje vještaka za sudove -- izričito rekao da kada je pisao o uzroku smrti Mahse Amini: "Ja ću da pišem šta god hoću, šta god je u interesu zemlje."

LMO izvještaj je naknadno pokušao prebaciti krivicu za tragediju na Mahsino zdravlje. Međutim, pristalice kažu da su svjedoci vidjeli kako je tuku kada su privedeni, dok njena porodica kaže da nije imala nikakvih zdravstvenih problema i da je bila dobrog zdravlja u vrijeme pritvora.

U februaru 2023., Marofian je osuđena od Revolucionarnog suda zbog objavljivanja intervjua, uprkos tome što nije dobila odgovarajuću sudsku raspravu ili što joj nije bilo dozvoljeno da se brani.

Zabrinutost za njeno zdravlje je izražena nakon što su aktivisti za ljudska prava rekli da je bila nakratko hospitalizovana 5. augusta "zbog ubrzanog otkucaja srca i stresa", stanja koje su neki na društvenim mrežama označili kao "srčani udar".

Od smrti Mahse Amini, Iranci su preplavili ulice širom zemlje u znak protesta protiv nedostatka prava, a žene i učenice pokazuju podršku bez presedana u najvećoj prijetnji islamskoj vladi od revolucije 1979. godine.

Novinska agencija Aktivisti za ljudska prava sa sjedištem u SAD-u objavila je da je najmanje 527 ljudi ubijeno tokom nereda, uključujući 71 maloljetnika, zbog neslaganja snaga sigurnosti.

XS
SM
MD
LG