Linkovi

Beč: Da li je realno očekivati uspješan kraj pregovora o iranskom nuklearnom programu?


U Beču je počela još jedna runda pregovora o iranskom nuklernom programu. Prvi rok za postizanje svebuhvatnog, za sve strane prihvatljivog sporazuma bio je juli ove godine. Da li je sada, pola godine kasnije, realno očekivati uspješan kraj pregovaračkog procesa?

Prizori slični onima na početku ranijih pregovaračkih krugova će se i dalje odvijati ispred televizijskih kamera. Nakon toga će pregovarači iza zatvorenih vrata pregovarati koliko će centrifuga sposobnih za obogaćivanje uranijuma i proizvodnju nuklearnog oružja Iran zadržati, kakve će međunarodne inspekcije biti dozvoljene i koliko brzo će biti ukinuti ekonomske sankcije.

Mislim da su obje strane veoma ozbiljne kada je u pitanju postizanje neke vrste sporazuma, kaže Jane Kinnimont, zamjenica direktora odjela za Srednji istok pri londonskom Chatam House-u. Ona kaže da, iako je u razgovore uključeno sedam zemalja, sve se ipak svodi na Sjedinjene države i Iran.

Mislim da su predsjednici obje zemlje zainteresirani da postignu sporazum, i da osjećaju da, ako propuste ovu šansu, više neće imati sličnu za svog životnog vijeka, kaže Jane Kinninmont.

Kina i Rusija se također nalaze za pregovaračkim stolom. Dio solidnog fronta sa američkim i evropskim pregovaračima, ali Rusija donekle drugačije gleda na Iran nego pregovarači drugih zemalje. Ruska politika zabrinjava Zapad, osobito u svjetlu agresivnije politike u Evropi.

Rusija želi imati savezništvo sa Iranom, ali nije pretjerano zainteresirana da Iran postane nuklearna sila, niti mnogo nezavisniji igrač, smatra Jane Kinninmont.

Da li Rusija unilateralno postiže dogovore koji bi Iranu mogli pružiti neke izlazne klauzule izvan pregovora koji se odvijaju sa pet svjetskih sila? Još uvijek se to ne zna, sve je još u počecima, kaže profesor Anoush Ehteshami, sa univerziteta Durham.

Ono što je još važnije za naredni krug pregovora je da li strane mogu prevazići preostale razlike i onda uvjeriti skeptike u svojim vlastitim vladama da prihvate kompromise.

Profesor Ehteshami kaže da će, usprkos ponekad oštroj retorici koja dolazi iz Teherana, predsjednik Hassan Rouhani ipak biti sposoban da to učini.

Pregovarački tim ima mandat od naroda. Oni su dali mandat predsjedniku Rouhaniju da prođe kroz ovu tešku fazu, a njegova platforma je bila okončati izolaciju Irana i otvoriti ga prema svijetu. Jedini način na koji to Iran može uraditi je okončati nuklearnu krizu, kaže profesor Ehteshami.

Posljedice, ako se to ne uradi, biće teške po iransku ekonomiju, koja već trpi zbog sankcija i niskih cijena nafte. Ni opcija vojnih udara na iranske nuklearne objekte nije isključena. Sve to upućuje na hitno postizanje sporazuma, iako konačni dogovor, prihvatljiv svim stranama, ne čini nimalo lakšim.

XS
SM
MD
LG