Linkovi

Utjecaj sporazuma s Iranom na sirijske mirovne pregovore


Da li bi sporazum sa Iranom možda mogao pomoći da se olakša put ka mirovnim razgovorima u cilju okončanja rata u Syriji? U Londonu američki državni sekretar John Kerry i britanski ministar vanjskih poslova William Hague rade na pripremi jedne političke tranzicije kako bi se zaustavio rat.

Iran je vodeći pristalica vojnih udara sirijske vojske protiv opozicije, i jasno je dao na znanje da ima namjeru promovirati to svoje stajalište i tijekom mirovnih razgovora u Ženevi.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian kaže da se vlada u Teheranu ne smije isključiti i dodaje:

"Bez ikakve sumnje, Islamska Republika Iran će igrati aktivnu i kontruktivnu ulogu u političkom rješenju sirijskog problema.

Kako - u tom smislu - postignuti sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program, utječe na volju Irana da suradjuje po pitanju Sirije? Državni sekretar Kerry kaže da je izbor Irana da se pridruži zajednici zemalja, važan prvi korak u igranju konstruktivinije uloge u regionu.

"Može se reći da je dosadašnji izbor Irana stvorio vrlo značajnu barijeru, i velike brige oko sigurnosti naših prijatelja u regionu, sigurnosti Izraela, zemalja Zaljeva i drugih... Očigledno je da su napravili odredjeni izbor koji je duboko , istinski zabrinjavajući za cijeli region., kaže državni sekretar Kerry.

Podrška Teherana za vojsku Bashara al Assada pomaže da Iran održi regionalni utjecaj , da pomaže libanskoj grupi Hezbollah, i istodobno unosi neravnotežu kod svojih dominantno sunitskih neprijatelja, kaže bivši američki ambasador Adam Ereli:

"Iranska podrška Basharu al Assadu je ključna za preživljavanje režima isto toliko kao i razvitak nuklearnog oružja, kaže ambasador Ereli.

Iz Ženeve je Kerry stigao u London na razgovore s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom, o tome kako bi Assadovi protivnici mogli pomoći formiranje tranzicijske vlade u Siriji.

Iako glavna opoziciona koalicija kaže da će sudjelovati u razgovorima, ona istodobno odbija da Assad ima ikakvu ulogu u budućnosti. Zamjenik premijera opozicione koalicije Aiad Koudsi kaže:

Pregovarati sa sirijskim režimom je beskoristan proces. To je nešto iz čega se ne može ništa izroditi.

Medjutim, vlada u Damasku kaže da neće doći na pregovore ako se skine predsjednik Assad. Profesor Univerziteta American Akbar Ahmed objašnjava:

"Velike tenzije su vidljive u Siriji, koje su donekle ograničene jednim diktatorom. A ako stisak tog diktatora popusti, kao što smo vidjeli u Iraku, nastaje totalni haos.

Američki i ruski zvaničnici koji se sastaju danas u Ženevi kako bi se pripremili za razgovore o Siriji, takodjer rade na tome da se učini nešto za strašnu humanitarnu krizu - uključujući potrebe za više od dva miliona izbjeglica.
XS
SM
MD
LG