Linkovi

Iran osudio još trojicu na smrt zbog protesta


Arhiv - Protesti u Teheranu nakon smrti Mahse Amini
Arhiv - Protesti u Teheranu nakon smrti Mahse Amini

Iran je osudio na smrt još trojicu muškaraca optuženih za ubistvo tri pripadnika snaga sigurnosti tokom protesta izazvanih smrću Mahse Amini.

Islamsku Republiku potresaju građanski nemiri od smrti Kurdkinje Amini (22) 16. septembra. Umrla je nakon što ju je pritvorila iranska policija za moral zbog "nošenja neprikladne odjeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Posljednjim presudama, na koje se još može uložiti žalba, ukupan broj osuđenih na smrt zbog protesta, koji traju više od tri mjeseca, povećao se na 17.

Četvorica osuđenih su pogubljena, a dvojica su osuđena na smrt nakon što im je presude potvrdio Vrhovni sud te zemlje.

Saleh Mirhašemi, Madžid Kazemi i Said Jagoubi osuđeni su na smrt pod optužbom za "moharebeh" ili, prema islamskom šerijatskom zakonu, vođenje "rata protiv Boga", objavio je portal Mizan Online.

Osim toga, svi su proglašeni krivima za pripadanje "kriminalnoj grupi s namjerom narušavanja sigurnosti zemlje", za koju im je zaprijećena desetogodišnja kazna zatvora.

Nejasan status iranske policije za moral nakon što je ukinuta
Još dvojici su izrečene zatvorske kazne zbog incidenta koji je doveo do smrti trojice pripadnika snaga sigurnosti u centralnoj pokrajini Isfahan 16. novembra, piše Mizan.

Jedan od njih je profesionalni fudbaler Amir Nasr-Azadani (26), koji je, na osnovu tri optužbe, osuđen na ukupno 26 godina zatvora, uključujući pomaganje u "moharebehu".

Slučaj Nasr-Azadanija i rizik da bude osuđen na smrt podigli su uzbunu u inostranstvu, uglavnom od strane Međunarodnog saveza profesionalnih fudbalera (FIFPro).

Na sve najavljene kazne može se uložiti žalba pred Vrhovnim sudom zemlje, navodi Mizan.

Mizan je objavio video zapise sa sudskih sjednica, zajedno sa CCTV snimcima na kojima se navodno vidi počinjenje zločina, kao i priznanja optuženih.

Iranske vlasti kažu da su stotine ljudi, uključujući pripadnike sigurnosnih snaga, ubijene, a hiljade uhapšene na protestima koje su općenito nazivaju "nemirima".

Teheran optužuje strane "neprijateljske zemlje" i opozicione grupe za raspirivanje nemira.

Iran je 7. januara pogubio Muhameda Mahdija Karamija i Sadžida Muhameda Huseinija zbog ubistva pripadnika paravojnih snaga u novembru, u Karadžu zapadno od Teherana.

Druga dva muškarca, Mohsen Šekari i Madžidreza Rahnavard, pogubljeni su u decembru nakon što su osuđeni za odvojene napade na snage sigurnosti.

Pogubljenja su izazvala međunarodne reakcije i nove sankcije Zapada Teheranu.

Prema navodima organizacije za ljudska prava Amnesty International, Iran je drugi nakon Kine u primjeni smrtne kazne, s najmanje 314 ljudi pogubljenih u 2021. godini.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG