Linkovi

Postignut istorijski sporazum o iranskom nuklearnom programu


Mjeseci međunarodnih pregovora i godine sankcija zbog iranskog nuklearnog programa su doveli do ovog trenutka. Rano jutros, američki predsjednik Barack Obama je u Bijeloj kući objavio postizanje istorijskog sporazuma. Sjedinjene države, zajedno sa našim međunarodnim partnerima, su postigle nešto što decenije animoziteta nisu--a to je sveobuhvatni dugoročni sporazum sa Iranom koji će tu zemlju onemogućiti da nabavi nuklearno oružje, rekao je predsjednik Obama. Američki presjednik, u pratnji potpredsjednika Joe Bidena, u svom govoru kojeg je prenosila televizija, pozdravio je sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu kao primjer kako američka diplomacija može dovesti do promjene koja će cijeli nestabilni srednji istok, kao i cijeli svijet, učiniti sigurnijim. Predsjednik Obama je iznio glavne crte sporazuma, naglasivši da je svaki put ka mogućem nuklearnom oružju presječen. Američki predsjednik je jasno stavio do zanja da će međunarodna zajednica biti u poziciji da provjeri da li se Iran pridržava dogovora, rekavši da se sporazum ne zasniva na povjerenju, već na provjeri. Predsjednik Obama je rekao da će inspektori UN-a imati 24-časovni pristup ključnim iranskim nuklearnim objektima. U zamjenu, Iran će dobiti olakšanje sankcija koje su nametnuli Sjedinjene države i Vijeće sigurnosti UN-a. Američki kongres sada ima 60 dana da odobri ili odbije taj sporazum.

U medjuvremenu stižu brojne reakcije na postignuti sporazum - Ujedinjeni Narodi i regionalni susjedi Irana ga pozdravljaju, dok najoštrije kritike dolaze od Izraela. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je sporazum nazvao nevjerovatnom historijskom greškom, dodajući da Izraela sporazum ne obavezuje, jer, kako je naglasio, Iran želi potpuno uništenje Izraela.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da svijet napokon može malo odahnuti, dodajući kako su obje strane u pregovorima koji su vodili sporazumu, morale učiniti vlastite žrtve zbog stabilnosti i suradnje.


Reakcije koje stižu od američkog Kongresa su definitivno podjeljene po stranačkoj crti: demokrate su oprezno optimistične, dok republikanski zastupnici i senatori pitaju nije li Washington dozvolio isuviše mnogo ustupaka vladi u Teheranu.


Senator Bob Corker (R-Tenn.), predsjedavajući senatskog odbora za vanjske poslove, je rekao da je duboko izuzetno skeptičan, pitajući se da li će ovaj sporazum zaista spriječiti Iran da izgradi nuklearno oružje. Kongres mora dobro pregledati svaku riječ u sporazumu i Americi pruži odgovor na pitanje da je provedba ovog sporazuma vrijedna ukidanja sankcija, za koje nam je trebalo više od deset godina da uspostavimo i da djeluju, kazao je ovaj senator. koji je potpisnik Zakona o Reviziji Nuklearnog Sporazuma sa Iranom, čime se Kongresu daje pravo da odobri ili odbije sporazum.

Lider demokratau Kongresu, Nancy Pelosi je uputila riječi pohvale predsjedniku Obami i državnom sekretaru Kerry-ju, zbog njihova liderstva u postizanju sporazuma.


Neposredno nakon objave sporazuma je cijena sirove nafte pala za 2. 3 procenta, u gotovo svim dijelovima svijeta, da bi u toku dana malo porasla, i trenutno iznosi 58. 23 dolara po barelu. U Sjedinjenim državama ona je 52.88 dolara po barelu.


Izvoz nafte iz Irana je od 2012, kada su sankcije pojačane, bio izuzetno slab, ali sada, s novim dogovorm sa svijetom, očekuje se rast prodaje ove inače izuzetno kvalitetne nafte u cijelom svijetu. To bi moglo, ako ne smanjiti, u svakom slučaju održati trenutne niske cijene nafte u svijetu. Iran ima 4. te po redu po veličini rezerve nafte na zemlji.
Britanski naftni gigant BP da iranske zalihe nafte sada iznosi gotovo 158 milijardi barela, što je dovoljno da opskrbljuje Kinu u narednih 40 godina.

XS
SM
MD
LG