Linkovi

Nekoliko stranih firmi već se povuklo iz Irana zbog sankcija SAD


Iranski ministar inostranih poslova, Javad Zarif tokom sastanka sa evropskim komesarom za energetiku i klimu Miguelom Ariasom Caneteom, u Tehranu, Iran, 20. maja 2018.
Iranski ministar inostranih poslova, Javad Zarif tokom sastanka sa evropskim komesarom za energetiku i klimu Miguelom Ariasom Caneteom, u Tehranu, Iran, 20. maja 2018.

Iranski ministar inostranih poslova Javad Zarif rekao je u nedjelju da evropska politička podrška očuvanju međunarodnih nuklearnih napora iz 2015. nije dovoljna, ukoliko previše evropskih kompanija okonča svoje investicije u Iranu.

"Kaskada odluka kompanija iz EU da okončaju svoje aktivnosti u Iranu čini stvari mnogo komplikovanijim", rekao je Zarif nakon sastanka sa komesarom za energetiku Evropske unije Miguelom Ariasom Caneteom.

Iranska državna televizija IRIB citirala je Zarifa kako kaže: "Sa izlaskom Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma, očekivanja iranske javnosti od Evropske unije su porasla... a politička podrška EU nuklearnom sporazumu nije dovoljna".

Uz prijetnju ponovnog uvođenja sankcija SAD protiv evropskih kompanija koje posluju u Iranu, nekoliko stranih firmi već se povuklo iz te zemlje.

Francuska naftna kompanija Total saopštila je da napušta 4,8 milijardi vrijednu investiciju u Iranu, osim ako ne bude izuzeta od sankcija SAD, dok druga energetska kompanija Engie saopštava da planira da obustavi rad na inženjeringu u Iranu prije novembra, za kad SAD kažu da će ponovo uvesti sankcije.

"EU mora da preduzme konkretne dodatne korake kako bi povećala svoje investicije u Iranu", rekao je Zarif. "Predanost EU sprovođenju nuklearnog sorazuma nije u skladu sa najavama vjerovatno povlačenja glavnih evropskih kompanija".

Lideri EU obećali su da će pokušati da očuvaju naftni sporazum sa Iranom, ali i zaključili da to neće biti lako.

Arias Canete kaže: "Moramo da očuvamo ovaj sporazum, da ne bismo morali da pregovaramo novi. Naša poruka je vrlo jasna - ovo je nuklearni sporazum koji funkcioniše".

Ukoliko se nuklearni sporazum raspadne slijedeći odluku predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD iz njega, Iran prijeti da će obnoviti obogaćivanje industrijskog uranijuma "bez ograničenja".

Ekonomija Teherana obogaljena je sankcijama koje su uvedene prije nego što je bio postignut međunarodni sporazum koji je ograničavao iranski nuklearni razvoj, u zamjenu za okončanje sankcija.

Čak i kada je Trump izveo SAD, preostalih pet potpisnica - Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina - rekle su da će nastojati da ostanu u paktu sa Teheranom.

SAD su rekle da žele da uvedu sankcije kako bi prisilile Iran da pregovara o novom sporazumu sa snažnijim mjerama usmjerenim ka obuzdavanju razvoja njegovog nuklearnog oružja, okončavanju probi balističkih raketa i obuzdavanju miješanja po Bliskom istoku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG