Linkovi

Irak: „To je njihova borba“


Po prvi put od povlačenja američkih snaga iz Iraka, militanti povezani sa al-Qaidom, zauzeli su dijelove ključnih gradova u pustinji koja leži uz granicu sa Sirijom.

Radikalni islamski militanti, povezani sa al-Qaidom, pojačavajući dominaciju na području iračke provincije Anbar, izrastaju u vrlo ozbiljan izazov za vladu Iraka koju predvodi premije Nouri al-Maliki. Analitičari ističu da su njihove posljednje akcije očigledan dokaz da se građanski rat u Siriji širi i van granica te zemlje, uzrokujući sektaško nasilje i krvoproliće u tom nestabilnom regionu. Po prvi put od povlačenja američkih snaga iz Iraka, militanti povezani sa al-Qaidom, zauzeli su dijelove ključnih gradova u pustinji koja leži uz granicu sa Sirijom. Pod kontrolom militanata sada su dijelovi Fallujah-e i Ramadi-e na zapadu provincije Anbar, žarišta sunitskog ekstremizma. Militanti su pripadnici pokreta za Islamsku državu Irak i Sirija.

"To su najekstremniji, najradikalniji fundamentalisti unutar sirijskih opozicionih grupa. Učvrstili su kontrolu duž granice sa Irakom i borbe prenijeli i na iračko tlo" – ističe analitičar David Pollock.

Iračke snage uzvratile su granatiranjem vozila i pozicija koje drže militanti. Sjedinjene Države kao pomoć šalju rakete zrak-zemlja i bespilotne avione za posmatranje, a američki vojnici neće ponovo u Irak.

"Mi ne razmatramo tu mogućnost. Ne procjenjujmo slanje vojnika u Irak. To je njihova borba" - naglašava državni sekretar John Kerry:

U sukobima šiita, koji su u Iraku u izrazitoj većini, i sunita poginulo je na hiljade Iračana. Ti sektaški sukobi destabiliziraju zemlju, kaže David Pollock i dodaje:

"Nije to samo pitanje ispaljenih metaka. To je problem legitimnosti, ili prihvatanja sadašnje vlasti u cijelom Iraku. Iračka vlada gubi tu vrstu legitimnosti."

Nakon višegodišnjih žestokih borbi u Iraku, američke snage su porazile militante i teroriste al-Qaide na području provincije Anbar zahvaljući i uspostavljanju dobrih odnosa sa lokalnim stanovništvom i plemenskim vođama. Irački premijer Nouri al-Maliki nije nastavio održavati te odnose i mnogi suniti okrenuli su leđa vladi Iraka, predvođenoj šiitima.

Analitičar Bill Roggio naglašava:

"Vidjećemo da li sadašnje stanje može biti kontrolirano. Kada su dva ključna grada, ili njihovi veći dijelovi u rukama neprijatelja, moramo reći da su tamošnja dešavanja van kontrole" – ocjenjuje analitičar Bill Roggio.

Iračka armija je na područje provincije Anbar uputila tenkove i vojnike. Civilno stanovništo, kao i uvijek i sličnim situacijama, napušta domove i sklanja se od sukoba i nasilja.
Irak: „To je njihova borba“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
XS
SM
MD
LG