Linkovi

Premijer Iraka preživio atentat


Arhiv - Premijer Iraka Mustafa al-Kadamimi
Arhiv - Premijer Iraka Mustafa al-Kadamimi

Irački premijer Mustafa al-Kadimi preživio je pokušaj ubistva naoružanim bespilotnim letjelicama koje su gađale njegovu rezidenciju u nedjelju ujutru, a zvaničnici su rekli da je nepovrijeđen.

Napad predstavlja veliku eskalaciju tenzija prethodno izazvanih odbijanjem militantnih grupa koje podržava Iran da prihvate prošlomjesečne rezultate parlamentarnih izbora.

Dvojica iračkih zvaničnika izjavila su AP-u da je sedam Al-Kadimijevih čuvara povrijeđeno u napadu koji je izveden sa dva naoružana drona i koji se dogodio u snažno utvrđenoj Zelenoj zoni u Bagdadu. Govorili su pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni da daju zvanične izjave.

"Dobro sam i među svojim ljudima sam. Hvala Bogu", napisao je premijer na Twitteru ubrzo nakon napada. Pozvao je na smirenost i uzdržanost, "zarad Iraka".

Kasnije se pojavio na iračkoj televiziji, sjedeći za stolom u bijeloj košulji, izgledajući mirno i staloženo. "Kukavički napadi raketama i dronovima ne grade domovinu i ne grade budućnost", rekao je on.

U saopštenju vlada navodi da je bespilotna letjelica napunjena eksplozivom pokušala da udari u Al-Kadhimijevu kuću. Stanovnici Bagdada čuli su zvuk eksplozije praćen jakom pucnjavom iz pravca Zelene zone, u kojoj su smještene strane ambasade i vladine kancelarije.

U saopštenju koje su objavili državni mediji navodi se da bezbjednosne snage "preduzimaju neophodne mjere u vezi sa ovim neuspjelim pokušajem".

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, do kog je došlo usred sukoba između snaga bezbjednosti i proiranskih šiitskih milicija čije su pristalice logorovale van Zelene zone skoro mjesec dana nakon što su odbacile rezultate iračkih parlamentarnih izbora na kojima su izgubile oko dvije trećine svojih mjesta.

"Pokušaj ubistva je dramatična eskalacija, koja prelazi granicu na način bez presedana koji može imati nasilne odjeke", napisao je Ranj Alaaldin, nerezidentni saradnik Instituta Brookings, u objavi na Twitteru.

Protesti su u petak postali smrtonosni kada su demonstranti pokušali da uđu u Zelenu zonu. Snage bezbjednosti upotrebile su suzavac i bojevu municiju. Došlo je do razmjene vatre u kojoj je ubijen jedan demonstrant povezan sa milicijama. Povrijeđeno je više desetina pripadnika snaga bezbjednosti. Al-Kadimi je naredio istragu kako bi se utvrdilo šta je izazvalo sukobe i ko je prekršio naređenja da se ne otvara vatra.

Neki od lidera najmoćnijih frakcija milicija lojalnih Iranu otvoreno su okrivili al-Kadija za sukobe u petak i smrt demonstranata.

"Krv mučenika vas poziva na odgovornost", rekao je Kajs al-Kazali, vođa milicije Asaib Al al-Hak, obraćajući se al-Kadimiju na sahrani demonstranta u subotu. "Demonstranti su imali samo jedan zahtjev protiv prevara na izborima. Ovakav odgovor (bojevom municijom) znači da ste prvi odgovorni za ovu prevaru".

Sahrani su prisustvovali lideri frakcija koje uglavnom podržavaju šiitski Iran, a koje su zajedno poznate kao Snage narodne mobilizacije ili Hašd al-Šabi na arapskom.

Abu Ala al-Valae, komandant Kataib Said al-Šuhada, u tvitu koji je očigledno upućen al-Kadhimiju u kojem ga nije imenovao rekao mu je da zaboravi na još jedan mandat.

Al-Kadimi, 54, bio je bivši šef iračke obavještajne službe prije nego što je postao premijer u maju prošle godine. Milicije ga smatraju bliskim SAD i pokušao je da balansira između saveza Iraka i sa SAD i sa Iranom. Prije izbora, bio je domaćin nekoliko rundi razgovora između regionalnih neprijatelja - Irana i Saudijske Arabije u Bagdadu u pokušaju da ublaži regionalne tenzije.

SAD oštro osudile napad

"Ovaj očigledan teroristički akt, koji oštro osuđujemo, bio je usmjeren na srce iračke države", rekao je portparol State Deparmtenta Ned Price.

"U bliskom smo kontaktu sa iračkim bezbjednosnim snagama zaduženim za očuvanje suvereniteta i nezavisnosti Iraka i ponudili smo našu pomoć dok istražuju ovaj napad", dodao je on.

Sjedinjene Države, Savjet bezbjednosti UN i drugi pohvalili su izbore 10. oktobra, koji su uglavnom protekli bez nasilja i bez većih tehničkih grešaka.

Ali nakon glasanja, pristalice milicija podigle su šatore u blizini Zelene zone, odbacujući rezultate izbora i preteći nasiljem ukoliko se ne ispune njihovi zahtijevi za ponovnim prebrojavanjem glasova.

Nepotkrijepljene tvrdnje o izbornoj prevari bacile su sjenku na glasanje. Sukob sa pristalicama milicija također je povećao tenzije među suparničkim šiitskim frakcijama koje bi mogle da prerastu u nasilje i ugroze novootkrivenu relativnu stabilnost Iraka.

Izbori su održani mjesecima prije roka kao odgovor na masovne proteste krajem 2019. godine, na kojima su se desetine hiljada u Bagdadu i pretežno šiitskim južnim provincijama okupile protiv endemske korupcije, loših usluga i nezaposlenosti. Oni su takođe protestovali zbog grubog miješanja susjednog Irana u iračke poslove preko milicija koje podržava Iran.

Milicije su izgubile izvjesnu popularnost od glasanja 2018, kada su ostvarile veliki uspjeh na izborima. Mnogi ih smatraju odgovornim za suzbijanje protesta 2019. i za osporavanje autoriteta države.

Najveći uspeh postigao je uticajni šiitski sveštenik Muktada al Sadr, koji je osvojio najveći broj poslaničkih mjesta, 73 od 329. Dok održava dobre odnose sa Iranom, al-Sadr se javno protivi spoljnom miješanju u iračka pitanja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG