Linkovi

BiH sučeljena s najozbiljnijim i najdirektnijim osporavanjem Dejtonskog sporazuma od njegova potpisivanja


Američka misija pri Ujedinjenim narodima, New York
Američka misija pri Ujedinjenim narodima, New York

Govoreći pred Vijećem sigurnosti UN-a, Visoki predstavnik Inzko iznio niz ozbiljnih problema koji potresaju same temelje države BiH

Od podnošenja mog izvještaja u novembru prošle godine, politička situacija u Bosni i Hercegovini se i dalje odvija u negativnom pravcu. Nažalost, danas smo suočeni sa najozbiljnijim i možda najdirektnijim osporavanjem Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma od kako je potpisan prije više od 15 godina. Smatram da bi bilo pogrešno posmatrati ova posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini samo kao kratkoročni negativni trend. Zapravo, svjedoci smo tendencije pogoršanja političke stabilnosti već pet godina, nakon odbacivanja paketa ustavnih promjena u aprilu 2006. godine. Iako se sada moramo usredsrediti na neposredne probleme, vjerujem također da je važno pažljivo i detaljno razmotriti šta moramo uraditi kako bismo osigurali funkcionalnu i održivu zemlju na dugoročnom planu - rekao je, izmedju ostaloga, na zasjedanju Vijeća sigurnosti Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, predajući svoj izvještaj o BiH danas u New Yorku, i potom nastavio:

Nakon više od sedam mjeseci poslije općih izbora i dalje nema izgleda za formiranje nove državne vlade, a mnoge državne institucije su pod ozbiljnim političkim, institucionalnim i ekonomskim pritiskom, što direktno utiče na njihovu efikasnost i funkcionalnost. Evropski i evro-atlantski integracioni procesi u putpunom su zastoju, a ekonomija i dalje trpi posljedice
.Organi Federacije su formirani tek nakon mjeseci namjernog opstruiranja izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH. Proces formiranja vlasti bio je zaustavljen dugačkim političkim nesuglasicama i intervencijama, a kada je izbor organa osporen putem različitih pravnih mehanizama, ja sam bio prisiljen da interveniram uz podršku Vijeća za implementaciju mira.
Trenutnu situaciju u Federaciji prati i spor između etnički zasnovane politike i više građansko orijentirane verzije, te ona prati sveukupnu podjelu društva u zemlji.
U ovakvom ionako teškom ambijentu, organi Republike Srpske su poduzeli konkretne radnje koje predstavljaju najozbiljnije kršenje Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja.Rekavši da zaključci i odluka o referendumu, koje je Narodna slupština RS usvojila u aprilu, ne predstavljaju samo jasno kršenje Mirovnog sporazuma nego dovode pod znak pitanja i sve zakone koje su donijeli visoki predstavnici, Visoki predstavnik je nastavio:

Kao takve, ove nedavne aktivnosti Republike Srpske, ako se dozvoli da se nastave, imale bi velike posljedice po funkcionalnost i održivost Bosne i Hercegovine. Provođenje referenduma o ovlastima visokog predstavnika i njegovim odlukama bilo bi ozbiljno kršenje ustavnog okvira zemlje i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. To bi također bilo suprotno Aneksu 10 Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, kao i velikom broju rezolucija koje je usvojilo Vijeće sigurnosti u okviru Poglavlja VII Povelje UN-a. Pored toga, zaključcima se pokušava ugroziti cjelokupni ustavni sistem podjele nadležnosti između države i entiteta kako je utvrđen Aneksom 4 Mirovnog sporazuma, koji predstavlja Ustav Bosne i Hercegovine, i kako je nadalje protumačen od strane Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što je također institucija uspostavljena Mirovnim sporazumom. ...Očekujem od organa vlasti Republike Srpske da u narednim danima stave van snage usvojene zaključke i odluku o referendumu. U slučaju da se ovo ne desi, uzimajući u obzir moje odgovornosti da štitim Mirovni sporazum, neću imati drugog izbora već da poništim zaključke i odluku o referendumu. U pogledu ovoga imam snažnu podršku Vijeća za implementaciju mira i najviših nivoa Evropske unije.

Gospodin Inzko je takodjer naglasio da su organi vlasti Republike Srpske i posebno predsjednik RS, nastavili otvoreno dovoditi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine konstantnim ugrožavanjem održivosti Bosne i Hercegovine i čestim zagovaranjem dezintegracije zemlje. Organi vlasti Republike Srpske su također nastavili da podrivaju i u pitanje dovode ostale ključne institucije na državnom nivou u BiH.

Svi se slažemo da je budućnost Bosne i Hercegovine unutar Evropske unije i euroatlantskih institucija. EU i NATO, stoga, trebaju imati važnu ulogu u Bosni i Hercegovini pomažući zemlji da ispuni zahtjeve koji se tiču težnji da postane članica obje organizacije - rekao je također gospodin Inzko.

U isto vrijeme, još uvijek postoji očigledna potreba za međunarodnim prisustvom sa izvršnim mandatom u Bosni i Hercegovini. Još uvijek postoje ozbiljna osporavanja države Bosne i Hercegovine koja dolaze iz same zemlje, što zahtijeva prisustvo Ureda visokog predstavnika i EUFOR-a sa izvršnim mandatom. Trebamo posjedovati dovoljno instrumenata da spriječimo pokušaje da ranije dogovorene reforme krenu u suprotnom smjeru i da se stvori nestabilnost. Važno je da Bosna i Hercegovina ostane na dnevnom redu aktivnosti međunarodne zajednice sve dok posao ne bude u potpunosti završen - zaključio je Visoki predstavnik Inzko.

Komentirajući izvještaj, zamjenica američkog ambasadora pri UN-u Rosemary di Carlo, je izmedju ostaloga rekla da se Sjedinjene Države naduju da lideri BiH, koji su iskazali tako odanu službu u Vijeću sigurnosti, ipak mogu pronaći način da zajedno rade na prevazilaženju unutrašnjih političkih teškoća, i potom dodala:

Danas, temelji povijesnog dejtonskog sporazuma se dovode u pitanjem prijeteći da unište brojne uspjehe koje je zemlja ostvarila. Sjedinjene Države pozivaju strane da poduzmu apsolutno svaki mogući napor i zajednički prevazidju etničke i stranačke linije razdvajanja, da bi se održali mir i stabilnost. Sjedinjene države još jednom potvrdjuju punu podršku instituciji Visokog predstavnika. Slažemo se s ocjenom da nedavni zaključci Narodne Skupštine RS predstavljaju fundamentalni izazov Dejtonskom sporazumu, i najozbiljniji i uznemirujući kurs akcija kojim Srpska krši Sporazum.Ove akcije u pitanje dovode spremnost RS-a da poštuje vladavinu prava, i put BiH ka Evropskoj Uniji, te ekonomskom oporavku.
Visoki predstavnik ima našu punu podršku u osudi nezakonitog dovodjenja u pitanje njegovih ovlasti, a isto će tako imati i našu punu podršku u koracima koje poduzme kako bi se ispoštovao Dayton i obranili i sačuvali suverenitwet i teritorijalni integritet BiH. U procesu smo i sami, kazala je zamjenica američkog ambasadora u UN-u, razmatranja naših vlastitih mjera kojima bi podržali i zaštitili Dayton i institucije BiH, ako to bude potrebno.

Gospodja Di Carlo je takodjer naglasila zabrinutost zbog nepostojanja državne vlade 7 mjeseci nakon izbora, dodajući da lideri BiH jednostavno moraju organozirati jaku koalicionu vladu koja će biti sposobna da provde reforme. Ona je rekla da Washington brine zbog šovinističke retorike podjele, pogotovo zbog duboko uznemirujućih izjava da se genocid u Srebrebrenici nije dogodio, te još jednom naglasila veliku važnost nastavka suradnje sa Haškim Tribunalom.

Sjedinjene Države su u potpunosti odlučne da se ispoštuje Dejtonski sporazum,, u potpunosti podržavaju odluke Visokog Predstavnika, i nadaju se i dalje da će lideri u BiH konačno ostvariti konsensus kada je u pitanju obrana, Ustav, i druge reforme neophodne za mir, stabilnost i članstvo BiH u EU i NATO savezu - zaključila je Rosemary di Carlo, zamjenica američke ambasadorice u UN-u.

XS
SM
MD
LG