Linkovi

Autoritarni režimi poput iranskog i kineskog sve bolje kontroliraju internet


Larry Diamond sa sveučilišta Stanford smatra da će u jednom trenutku autoritarni režimi ipak postati nesposobni da prate razvoj tehnologije te da će morati odustati od planova da kontroliraju i cenzuriraju elektronske sadržaje

Za vrijeme iranskih prosvjeda protiv lažiranih predsjedničkih izbora – prije točno godinu dana – Internet, Facebook, blogovi i mobiteli bili su snažno oružje u rukama tamošnje oporbe. No, danas ista ta komunikacijska sredstva koristi i iranski režim – za represiju nad svojim političkim protivnicima.

Fotografije i video snimke iranskih prosvjeda i državnog nasilja, koje ih je pratilo, pokazale su svijetu svu brutalnost režima u Teheranu – kaže novinar i bloger Omid Memarian. Prema organizaciji Novinari bez granica, u posljednjih godinu dana u Iranu je uhićeno najmanje 170 novinara i blogera. 22 od njih osuđena su na kazne zatvora ukupne dužine od više od 135 godina. Omid Memarian kaže da je danas u Iranu kritizirati vlast opasnije nego ikad: "Kontroliraju Internet. Ljudi su bili osuđivani zbog slanja tekst-poruka prijateljima. Režim nastoji cenzurirati izvještavanje te blokirati informacije. U izvjesnom smislu je u tome i uspio“.

Daniel Calingaert iz američke organizacije Freedom House, koja prati slobodu medija, kaže da su Iranci danas zato mnogo oprezniji u korištenju Interneta: "Mnogo je teže i opasnije. Protiv oporbenih aktivista režim nastupa vrlo brutalno. Neki su čak i ubijeni. No, u isto vrijeme, Internet je i dalje izvor informacija – i za one koji su otišli u inozemstvo, a i za one koji su i dalje u Iranu“.

Profesor pravnog fakulteta sveučilišta Stanford, Larry Diamond, kaže da su u posljednje dvije godine autoritarni režimi, poput kineskog i iranskog, postali vještiji u korištenju tehnologije, tako da su u tome sada sposobniji od svojih kritičara: "Postali su bolji u elektronskom blokiranju, nadziranju i manipuliranju… Njihov je napredak zapravo veći nego što je napredak koji su ostvarile demokratske snage, koje se bore za više slobode…“

Jedan od razloga za takav uspjeh autoritarnih režima je i to što oni međusobno surađuju – kaže Larry Diamond: "Sve je više dokaza da oni međusobno surađuju kada treba naučiti nove metode kontrole i druge tehničke postupke. Razmjenjuju software, kako bi što bolje kontrolirali i cenzurirali sadržaje na internetu“.

Larry Diamond smatra da će u jednom trenutku autoritarni režimi ipak postati nesposobni da prate razvoj tehnologije te da će morati odustati od svojih planova da kontroliraju i cenzuriraju elektronske sadržaje. Kada se to dogodi – kaže iranski bloger Omid Memarian - u Iranu će vrlo brzo doći do političkih promjena.

XS
SM
MD
LG