Linkovi

Intelov međunarodni sajam znanosti i inženjerstva okuplja mlade izumitelje iz čitavog svijeta


Megan Perkins je testirala raketno gorivo
Megan Perkins je testirala raketno gorivo

Više od 1500 mladih nada znanosti, sa svih strana svijeta, okupilo se u Los Angelesu, u drugom tjednu svibnja, kako bi se natjecali za 4 milijuna dolara vrijedne nagrade u školarinama, stipendijama, znanstvenom pripravništvu i posjetima međunarodnim skupovima

Više od 1500 mladih nada znanosti, sa svih strana svijeta, okupilo se u Los Angelesu, u drugom tjednu svibnja, kako bi se natjecali za 4 milijuna dolara vrijedne nagrade u školarinama, stipendijama, znanstvenom pripravništvu i posjetima međunarodnim skupovima. Inovatori srednjoškolske dobi pokazali su neke izvanredne izume.

Radi se o najvećem međunarodnom natjecanju iz znanosti i inženjerstva za mladež pred-fakultetskog uzrasta, koje se, u organizaciji neprofitne Udruge za znanost i javnost, održava svake godine od 1950. Od 1997. godine, pokrovitelj natjecanja je korporacija Intel, te se i natjecanje sada zove Intel International Science and Engineering Fair.

Učenici i njihovi savjetnici došli su iz 65 zemalja kako bi pokazali svoje izume na polju ekologije, medicine, kemije i brojnih drugih.

Šesnaestogodišnji Ždan Suhov pokazuje malo robotsko vozilo, prilagođeno uporabi u zaštiti od terorizma. Taj učenik, koji je došao s Urala, u Rusiji, kaže da naprava može protueksplozivnim ekipama pomoći u lociranju eksplozivnih uređaja: "Ovaj model može ići ispod automobila i tragati za bombama, minama ili drugim eksplozivnim napravama. A, onda ekipa za deaktiviranje eksploziva može obaviti svoj posao."

Jedan učenik iz Ukrajine napravio je instrument koji je istodobno i gitara i violina. A učenik Haoyang Fan, iz Kine, pokazuje napravu za praćenje skejtborda koja korisnicima omogućuje da analiziraju svoju tehniku na skejtbordu. Majušni kompjuter s donje strane daske prati kretanje i smjer "... pokazujući koji dio pokreta sam napravio krivo i kako bih ga trebao ispraviti," kaže Fan.

Jimmy Wong, direktor hongkonškog Centra za znanstvene inovacije, kaže da je ekipa iz Hong Konga donijela nekoliko različitih izuma: "Napravu koja pomaže osobama koje ne vide boje da ih prepoznaju, zatim sigurnosnu spravu za rad na mašineriji, koja prekida opskrbu strujom čim se dotakne ventilator, jednak onima kakve imamo u kućama."

Hongkonški učenik Nick So napravio je uređaj za kućnu uporabu za mjerenje razine potencijalno toksičnih nitrata i nitrita u dječjoj hrani. Mjerač je posebice koristan u slučaju hrane koja se spravi kod kuće, s povrćem koje možda ima visoku razinu nitrata.

Mnogi su mladi znanstvenici ove godine – djevojčice. Jessica Richeri, iz Kalifornije, dizajnirala je vozilo koje samo vozi i zaobilazi prepreke.

Megan Perkins, iz Kentuckyja, testirala je efikasnost različitih oksidatora goriva u raketama. Kaže da je testirala rakete otkad joj je bilo 8 godina u polju kukuruza iza njezine kuće: "I tako, kad je u na početku srednje škole trebalo zamisliti i napraviti znanstveni projekt, ja sam prirodno odmah pomislila na rakete ... one su, na neki način, naš obiteljski hobi." Megan kaže da će postati inženjerka aeronautike.

Petnaestogodišnja tuniška učenica Meriam Touzi napravila je uređaj za štednju vode, inspiriran nezgodom u njezinom domu, kad je njezina majka utrošila uludo izvjesnu količinu vode ostavivši otvorenu pipu.

Isto petnaestogodišnjakinja, Francela Rojas, iz Kostarike, napravila je uređaj za pretvaranje sunčeve svjetlosti u električnu struju pomoću ogledala, topline i pritiska koji pokreće motor. Nada se da će joj jednog dana to biti i karijera i kaže da ju obitelj u tome podržava: "Obitelj poštuje moju želju da postanem inženjerka strojarstva. U toj se profesiji ne vidi puno djevojaka, ali, što se mene tiče, to je moja životna želja. Oni se svi slažu i 100 posto mi pružaju podršku."

I drugi tinejđeri na ovom natjecanju kažu da im je znanost uzbudljiva i da, baš kao i Francela, planiraju svoje karijere na polju koje im je zanimljivo i uzbudljivo.

XS
SM
MD
LG