Linkovi

Američki obavještajni sektor sve se više oslanja na privatne kontraktore


Američki obavještajni sektor sve se više oslanja na privatne kontraktore
Američki obavještajni sektor sve se više oslanja na privatne kontraktore

Sve obavještajne agencije zapošljavaju honorarne djelatnike na područjima poput analitike ili logistike. No, njihovo korištenje u tajnim akcijama je kontroverzna praksa. Američki zakon zabranjuje zapošljavanje 'plaćenika'.

Američko Ministarstvo obrane istražuje slučaj jednog svog uposlenika koji je, kako se sumnja, pokušao organizirati vlastitu obavještajnu mrežu kojoj je zadatak bio špijunirati ekstremiste u Afganistanu i Pakistanu. Pripadnici te mreže bili su tzv. privatni kontraktori, honorarci, uglavnom zaposlenici zaštitarskih tvrtki koje inače posluju s američkim oružanih snagama. Prema članku koji je objavio list New York Times, zaposlenik Pentagona Michael Furlong – protiv kojeg je otvorena istraga - je dobivene podatke prosljeđivao američkim postrojbama i obavještajcima. No, kako se čini, riječ je o priličnoj kontroverznoj praksi.

Novinar Tim Shorrock, autor knjige Špijuni u najam, kaže da američka vojska i CIA – u tajnim operacijama - sve više koriste 'vanjske suradnike'. " Korištenje zaposlenika privatnih firmi za najpovjerljivije obavještajne akcije prilično je često. Iako u članku New York Timesa piše da je to 'općenito govoreći – ilegalna praksa', obavještajna agencija Pentagona to često radi".

Sve obavještajne agencije zapošljavaju honorarne djelatnike na područjima poput analitike ili logistike. No, njihovo korištenje u tajnim akcijama je kontroverzna praksa. Američki zakon zabranjuje zapošljavanje 'plaćenika'. No, situacije u kojima se 'privatnik' može angažirati za neku tajnu paravojnu akciju vrlo su nejasno definirane. Uobičajeno je da u potjeri i hvatanju ekstremista – recimo sada u Afganistanu – sudjeluju američke specijalne postrojbe, u suradnji s agentima CIA-e.

Međutim, Tony Shaffer, bivši vojni obavještajac, kaže da je od 2001. Pentagon nerado 'posuđivao' specijalce CIA-i. Ona se, nakon toga, okrenula, privatnim zaštitarskim firmama. Prvo su njihovi uposlenici čuvali američke ambasade u Iraku i Afganistanu. No, ubrzo su počeli biti korišteni i za druge poslove, koji prvotno nisu bili predviđeni, kaže Tony Shaffer. "Mogu vam reći iz iskustva da su zaposlenici privatne firme Blackwater u Afganistanu bili korišteni kao 'plaćenici', pomagali su CIA-i. Plan je bio da se CIA-i omogući da poduzima paravojne akcije, za koje nije imala dovoljno sredstava".

Većina zaposlenika privatnih zaštitarskih firmi su bivši djelatnici tradicionalnih obavještajnih agencija. Radeći u privatnom sektoru - a koristeći znanje koje su stekli u američkoj vojsci ili CIA-i – oni često zarađuju i dvostruko više od svojih kolega u državnoj službi. Tim Shorrock kaže da je nadziranje tih privatnih djelatnika, kontrola njihova rada – glavni problem. "Rad s ljudima iz privatnog sektora drugačiji je od rada s državnim zaposlenicima. Kontrola je otežana i zbog toga što je obavještajni rad, po svojoj prirodi, tajan. No, kada ga obavljaju privatnici, onda tu ima još manje odgovornosti i transparentnosti".

Zakonske odredbe koje reguliraju odgovornost tih 'honoraraca' u ratnim situacijama još uvijek su nedorečene. Zato će i u budućnosti biti problema – kaže Tony Shaffer. Članovi američkog Kongresa, zastupnica Jane Schakowsky i senator Bernie Sanders prošli su mjesec predložili zakon koji bi postupno ukinuo praksu korištenja privatnih zaštitarskih firmi u ratnim zonama.

XS
SM
MD
LG