Linkovi

Inflacija u Americi usporila, ali cijene i dalje visoke


Samposluga New Yorku, 10. juni 2022.
Samposluga New Yorku, 10. juni 2022.

Nešto niže cijene benzina, avio-karata i garderobe pružile su Amerikancima izvjesno olakšanje u poređenju sa visokom inflacijom iz prethodnog mjeseca, iako se ukupan rast cijena usporio sasvim blago u odnosu na rekord postignut u junu - najveću inflaciju u proteklih 40 godina.

Maloprodajne cijene u julu su porasle za 8,5% u odnosu na godinu dana ranije, saopštila je vlada, što je smanjenje u odnosu na inflaciju od 9,1% na godišnjem nivou iz juna. Na mjesečnoj osnovi, cijene su ostale nepromijenjene od juna do jula, što je najmanji rast cijena u više od dvije godine.

Najveće olakšanje osjetili su putnici: cijena hotelskih soba pala je 2,7% od juna do jula, cijena avio-karata skoro 8% a iznajmljivanje automobila je pojeftinilo čak 9,5%. Pad cijena se dogodio poslije velikih poskupljenja prošle godine nakon što se broj slučajeva zaraženih Covidom 19 smanjio i ljudi ponovo počeli da putuju. Avio-karte su i dalje 30% skuplje nego što su bile prije godinu dana.

Prošlomjesečni pad cijena u industriji putovanja pomogao je da se snizi osnovna inflacija, mjera koja ne uzima u obzir promjenjive kategorije hrane i energenata, kako bi se stekla jasnija slika o inflaciji. Osnovne cijene su porasle samo 0,3% od juna, što je najmanje mjesečno povećanje od marta.

A u poređenju sa prije godinu dana, osnovna inflacija je u julu iznosila 5,9%, što je isto povećanje na godišnjem nivou kao što je zabilježeno u junu.

Podaci iz jula daju nadu da je inflacija možda dostigla vrhunac poslije više od godinu dana neumornih povećanja cijena koje su iscrpile kućni budžet Amerikanaca, izazvale nezadovoljstvo građana ekonomskom situacijom i navele Federalne rezerve da agresivnije podignu kamatne stope, a uz sve to je smanjen rejting popularnosti predsjednika Joea Bidena.

Pa ipak, osnovne cijene su u skorije vrijeme znale da padnu samo da bi opet skočile. I mada inflacija nastavlja da slabi, i dalje je daleko od željenih 2 procenta što je cilj Federalnih rezervi.

Amerikanci i dalje imaju značajno veće troškove nego što je bio slučaj decenijama. Potrošačka korpa je u julu bila 13% skuplja nego godinu dana ranije, što je najveće godišnje povećanje od 1979. Cijena hljeba je prošlog mjsecea porasla 2,8% - najviše u dvije godine. Cijene iznajmljivanja kuća i zdravstveni troškovi su porasli, iako manje nego proteklih mjeseci.

Prosječne plate također rastu brže nego što je bio slučaj decenijama, ali nedovoljno brzo da isprate veliki rast cijena. Zbog toga, neki Amerikanci koji su se penzionisali su proteklih mjeseci bili primorani da se vrate na tržište rada.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG