Linkovi

Amerika sučeljena s obrnutim odljevom mozgova


Amerika sučeljena s obrnutim odljevom mozgova
Amerika sučeljena s obrnutim odljevom mozgova

Kako spriječiti odljev mozgova i zadržati stručnjake iz stranih zemalja u Sjedinjenim Državama nakon što završe postdiplomski studij ili doktorat na nekim od vrhunskih američkih sveučilišta?

Američki Kongres raspravlja kako bi na najbolji način mogao restrukturirati imigracijski sustav koji bi motivirao strane studente s američkim diplomama da ostanu raditi i živjeti u Sjedinjenim Državama i da održavaju zemlju konkuretnom na globalnoj razini.

Neki to nazivaju reverse brain drain – obrnutim odljevom mozgova. Strani studenti masovno dolaze na postdiplomske studije i doktorate na američkim sveučilištima iz znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike. No, mnogi, poput studenata iz Kine, nisu u mogućnosti dobiti vizu za rad u Sjedinjenim Državama nakon završenog studija. U 2009.-oj godini dvije trećine doktorata iz fizike i inženjeringa na visokim školama u Sjedinjenim Državama završili su strani studenti. Xiao Qin iz Pekinga radi na doktoratu iz kompjuterskih znanosti na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. Nakon toga, kaže, želio bi raditi za Google, Yahoo ili Microsoft: "Naravno, svi mi želimo ostati u Sjedinjenim Državama nekoliko godina, ali ako ne uspijemo dobiti potrebnu radnu vizu, moramo napustiti zemlju".

Sjedinjene su Države ograničile broj stranaca kojima je dopušteno ostati zbog karijere u Sjedinjenim Državama. Kritičari kažu da takva imigracijska politika ide na uštrb Americi jer time ne zadržava svoje najbolje studente. Evo kako to komentira kongresnica iz Kalifornije Zoe Lofgren: "Nekoć smo pozivali najbriljatnije studente u svijetu da se nastane ovdje, a sad ih odvraćamo. Nakon što smo ih educirali i obučili na našim sveučilištima, više nisu dobrodošli, a svojim bi znanjem itekako mogli obogatiti našu zemlju".

Visokotehnološke tvrtke nastoje uposliti stručnjake koji su diplomirali na najboljim američkim sveučilištima. Međutim, neki – poput tvrtke Texas Instruments – kažu da njihovim stranim uposlenicima ponekad treba 10 godina da bi dobili stalni boravak u Sjedinjenim Državama. Darla Whitaker zamjenica je direktora trvtke Texas Instruments: "To je neodrživo. Takva politika uvelike šteti našoj kompaniji i industriji općenito, a našim uposlenicima predstavlja dodatni teret i stres".

Sjedinjene Države ograničavaju broj imigranata na temelju njihove domicilne države, što znači da najduže čekaju studenti iz velikih zemalja. Jedna studija koju je nedavno provela Nacionalna zaklada za američku politiku, navodi da bi visoko-kvalificirani državljanin Indije mogao za stalni boravak čekati čak 70 godina. Vivek Wadhwa, koji radi na sveučilištima Harvard i Duke provodi istraživanje o poduzetnicima koji su doselili iz drugih zemalja: "Izgubili smo vezu sa stvarnošću. Živimo u ekonomiji u kojoj su znanje i konkurencija od ključne važnosti. Ako ne zadržimo tu kvalitetnu radnu snagu, ako ne ostanemo konkurentni, izgubit ćemo. Postat ćemo zemlja trećeg svijeta, a oni će postati zemlja kakva smo mi danas".

Kongres trenutno razmatra načine kako bi promijenio američku imigracijsku politiku. Međutim, do sada nije postignut sporazum o tome kako spriječiti odljev mozgova i zadržati stručnjake iz stranih zemalja u Sjedinjenim Državama nakon što završe postdiplomski studij ili doktorat na nekim od vrhunskih američkih sveučilišta.

XS
SM
MD
LG