Linkovi

MMF: Budućnost puna izazova


Christine Lagarde, nova direktorica MMF-a
Christine Lagarde, nova direktorica MMF-a

MMF je imao važnu ulogu u rješavanju krize sa dugom u Latinskoj Americi 80-tih godina prošlog vijeka. Tu je zatim i nedavna svjetska financijska kriza.

Međunarodni monetarni fond je osnovan prije 67 godina, tokom drugog svjetskog rata, u nastojanju da se nadgleda međunarodni monetarni sistem nakon rata. Naredni prilog prikazuje istoriju i izazove koji pred MMF-om stoje u budućnosti.

Predstavnici iz 44 zemlje su se sastali u julu 1944 godine u gradu Bretton-Woods na sjeveroistoku Sjedinjenih država, u saveznoj državi New Hampshire, kako bi uspostavili međunarodni ekonomski okvir za poslijeratni period. Cilj je bio izbjeći ekonomski haos kakav se desio nakon prvog svjetskog rata. James Bouhgton je istoričar MMF-a.

20-tih i 30-tih godina prošlog vijeka postojali su napori za obnavljanje međunarodnih zlatnih standarda. Oni nisu uspjeli jer nisu postojale globalne institucije koje bi to nadgledale, kaže gospodin Boughton.

Danas, nekoliko decenija kasnije, MMF je ključni igrač u globalnoj ekonomiji.

Imali smo veliku krizu u Meksiku 1994 i 1995, zatim azijsku krizu 1997-98 i veliku globalnu krizu 2008. Svaki put je situacija kompliciranija nego prije, kaže James Boughton.

MMF je imao važnu ulogu u rješavanju krize sa dugom u Latinskoj Americi 80-tih godina prošlog vijeka.

Tu je zatim i nedavna svjetska financijska kriza. Jacob Kirkegaard radi za Peterson institut za međunarodnu ekonomiju.

Grčka je samo jedna od zemalja kojoj je potrebna pomoć MMF-a
Grčka je samo jedna od zemalja kojoj je potrebna pomoć MMF-a

Brza reakcija MMF-a kada je u pitanju uspostava strukturalnog programa reformi u Grčkoj, Irskoj i najnovije u Portugalu je bila ključna u davanju barem tračka nade za financijska tržišta, kaže Jacob Kirkegaard.

Ali Emira Woods iz instituta Open Society kaže da MMF nije pomogao Africi.

Dok su smanjene vlade, osobito one koje su trebale regulirati biznise, MMF je nastojao stvoriti okruženje za privatizaciju i prodaju resursa korporacijama, kaže gospođa Woods.

Zemlje u razvoju, i neke od rastućih ekonomija u Aziji, navode da nemaju nikakav utjecaj u MMF-u. Owen Barder iz Centra za globalni razvoj kaže da bi te zemlje trebale imati svoj glas.

U današnjem svijetu su se dogodile dvije stvari. Jedna je da imamo izrastajuće zemlje koje su bogatije i moćnije nego što su bile nakon drugog svjetskog rata, a druga stvar je da imamo mnogo više integriranu globalnu ekonomiju. Stoga su odluke koje donosi MMF i njihova sposobnost da kontroliraju financijsku stabilnost važni ne samo za zapadnu Evropu i sjevernu Ameriku, već i za zemlje u razvoju, kaže Owen Barder.

Bivši zvaničnik Svjetske banke Yukon Huang kaže da postoji još veći izazov.

Prije se to odnosilo na rješavanje krize na tržištima koja izrastaju. Sada je ironija što njegova budućnost moguće leži na naprednim zemljama, kao i zemljama u razvoju na čiju budućnost uveliko utječu problemi u razvijenim zemljama, kaže Yukon Huang.

On dodaje da će najveća borba za MMF biti resursi. On se pita kako se financijski mogu spasiti vlade za čije spašavanje treba više novca nego ga ta institucija ima.

XS
SM
MD
LG