Linkovi

SAD: Pripadnik Nacionalne garde osumnjičen za planove pružanja podrške ISIS-u


Hasan i Jonas Edmonds izvedeni su nedavno pred federalni sud u Chicagu i, ako optužbe budu dokazane, mogu biti osuđeni na kazne u trajanju i do 15 godina.

Američki federalni agenti uhapsili su u Chicagu dvojicu mladića, Hasana i Jonasa Edmondsa, pod osnovanom sumnjom da su planirali izvođenje terorističkih napada u Sjedinjenim Državama i pridruživanje militantima pokreta za takozvanu Islamsku državu Irak i Sirija. Jedan od uhapšenih je i pripadnik nacionalne garde savezne države Illinois. Tokom sudskog procesa koji će slijedti biće rasvijetljeni svi detalji vezani za planove uhapšenih.

Za Manchinique Bates, njen brat 22-godišbnji Hasan Edmonds i njegov rođak, 29-godišnji Jonas Edmonds bili su tihi, introvertni mladići:

"Držali su se jedan drugog. Bili su malo neobični" – kaže ona.

Prema istrazi agenata Ministarstva pravde njih dvojica su namjeravali na više načina podržati militatni pokret za Islamsku državu, a planirali su i napade na vojne baze locirane u svjernom dijelu savezne države Illinois.

"Šokirajuće je saznati da neki bi od naših pripadnika mogao planirati takve napade“ - kaže za Hasana Edmondsa pukovnik Brad Leighton, direktor za odnose sa javnovšću Nacionalne garde Illinoisa. Hasan Edmonds bio je vojnik brigade zadužene za logističku podršku jednom od bataljona. Pukovnik Leighton dodaje:

"Ta jedinica, kao jedinica za podršku, bila je zadužena za transport i snabdijevanje borbenih jedinica i njeni pripadnici prolaze kroz odgovarajuću obuku."

Hasan Edmonds je posljednji ciklus te obuke prošao nedavno. U optužnici Ministarstva pravde tvrdi se da je on planirao rođaka Jonasa Edmondsa snabdjeti uniformom i dokumentima sa kojima bi imao pristup vojnim objektima i instalacijama i tako mogao izvesti teroristički napad. Agenti Ministarstva pravde upozorili su zapovjedništvo Nacionalne garde Illionisa na te planove prije nekoliko tjedana, ali su hapšenja osumnjičenih odgodili dok istragu ne bude okončana. Pukovnik Leighton ističe:

"Poduzeli smo diskretne, ali vrlo konkretne korake da osiguramo da naši vojnici i njihove porodice budu zaštićeni."

I Hasan i Jonas Edmonds izvedeni su nedavno pred federalni sud u Chicagu. Na tom prvom saslušanju odlučeno je da proces Hasanu Edmondsu bude nastavljen pred civilnim sudom iako je pripadnik nacionalne garde.

"On je, pojednostavljeno rečeno, rezervista i ne podliježe vojnom zakonodavstvu kao pripadnici aktivnih i borbenih vojnih jedinica. I zbog toga će proces biti vođen na federalnom civilnom sudu, a mi ćemo u skladu sa konačnim rezultatom suđenja poduzeti odgovarajuće mjere" - pojašnjava pukovnik Leihgton.

U pregrađu Chicaga u kojem su živjeli Hasan i Jonas Edmonds, njihovo hapšenje bilo je veliko iznenađenje. Hasanova setra Manchinique Bates smatra da su optužbe neosnovane:

"Ja, pošteno rečeno, ne mislim, ne vjerujem da je moj brat planirao tako nešto. Da je htio, mada američki vojnik, napustiti zemlju i pridužiti se ISIS-u... to je apsurdno."

Uz to, ona dodaje:

"Osjećam da je to neka vrsta predrasuda. To što su odabrali da budu muslimani ne čini ih teroristima, ovdje u Sjedinjenim Državama."

Hasan i Jonas Edmonds, ako optužbe za planiranje pružanja podrške terorističkim organizacijma u inostranstvu budu dokazane, mogu biti osuđeni na zatvorske kazne u trajanju i do 15 godina.

SAD: Pripadnik Nacionalne garde osumnjičen za planove pružanja podrške ISIS-u
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

XS
SM
MD
LG