Linkovi

Lobiranje za san


Mogućnost posla privlači milijune ilegalnih imigranata u SAD gdje su poslodavci uvijek u potrazi za jeftinom radnom snagom. Oni koji stižu kao djeca, s roditeljima, odrastaju kulturno asimilirani, ne razlikuju se ni po čemu od svojih vršnjaka rođenih u Americi, a svog statusa nedokumentiranih outsajdera postaju svjesni tek kad pokušaju dobiti financijsku pomoć prilikom upisa na koledže

Nedokumentirani studenti koledža Lehman, u New Yorku, navlače akademske odore da bi prosvjedovali u uredu predsjednika skupštine države New York, Sheldona Silvera.
Čuvari ih gotovo istog časa izvode iz prostorije jer njihov je prosvjed ilegalan. Održan je u sklopu cjelodnevnog lobiranja za usvajanje zakona poznatog pod imenom New York Dream Act, zakona koji bi i nedokumentiranim studentima omogućio podizanje studentskih kredita.

Dan je počeo putovanjem autobusom do Albanyja, glavnog grada države New York. Melissa Garcia kaže da je teška ekonomska situacija u njenoj rodnoj Kolumbiji natjerala njenu majku da emigrira u Sjedinjene Države, prije 11 godina.
“Veliki je broj nedokumentiranih mladih koji su u Ameriku došli kao bebe, nisu, dakle, bili svijesni niti su sami odlučivali, i zato povratak za njih nije rješenje. Ne znaju više jezik, ne poznaju zemlju. Ovdje je njihovo mjesto, ovo je njihova kuća.”

Državni senator Bill Perkins, sponzor zakona New York Dream Act, izjavio je za Glas Amerike da bi ta mjera vodila ka usvajanju istog zakona na saveznoj razini, a to bi nedokumentiranim studentima dalo pravo dobijanja državljanstva.

“Mislim da će to ‘zapaliti’ pokret, rasplamsati podršku, što će, vjerujem, potaknuti donošenje sličnih Dream Act zakona diljem zemlje i opomenuti državne zakonodavce, vladu, one u Kongresu i predsjednika da je kucnuo čas za donošenje Dream zakona na saveznoj razini.”

Raspoređeni po hodnicima zgrade Državnog kapitola, prosvjednici podsjecaju zakonodavce da diplomirani studenti u prosjeku godišnje plaćaju 3.900 dolara više u porezima od bilo koga drugoga. Nailaze na mlaki prijem i zanimanje od osoblja u njihovim uredima.

Član Predstavničkog doma Steven Englebright izražava razumijevanje za nedokumentirane studente, ali dodaje:
“Čak i ako mogu napraviti bitan doprinos društvu, prva politička reakcija je negativna… iz nekih krugova.”

A ti krugovi su Državni senat, gdje republikanska stranka ima većinu. Mnogi republikanci u Americi protive se pružanju pomoći ilegalnim imigrantima.

Ali i idući se dan prosvjedovalo ispred ureda Sheldona Silvera na Manhattanu, u nadi da će predsjednik skupštine države New York odrediti datum za glasanje o zakonu prije nego što zakonodavci zaključe s radom, 21. lipnja.

Usvajanjem zakona, država New York bi postala četvrta u Americi, iza Teksasa, Kalifornije i New Mexica, koja bi odobrila studentske kredite nedokumentiranim studentima.
XS
SM
MD
LG