Linkovi

IFJ: 45 novinara ubijeno u 2021.


ARHIVA - Novinari i građani protestuju u Mexico Ciyju zbog ubistva novinara Javiera Valdeza, 16. maja 2017. (Foto: Reuters/Henry Romero)
ARHIVA - Novinari i građani protestuju u Mexico Ciyju zbog ubistva novinara Javiera Valdeza, 16. maja 2017. (Foto: Reuters/Henry Romero)

Ukupno 45 novinara ubijeno je tokom 2021. godine, što je "jedan od najmanjih tragičnih bilansa" ikada zabilježenih, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Prije dvije nedjelje, još jedna organizacija za zaštitu prava novinara - Reporteri bez granica (RSF) - objavila je da je u 2021. godini, prema njenim podacima poginulo 46 novinara - i također primjetila da je taj broj najniži od kada je 1995. počela da bilježi uubistva predstavnika medija.

"I dok je ovo smanjenje dobrodošla vijest, to je slaba utjeha u svjetlu nasilja koje se nastavlja", objavio je IFJ u saopštenju.

Među stradalima je devet novinara u Afganistanu, što je najviše za pojedinačnu zemlju ove godine. Osmero je ubijeno u Meksiku, četvoro u Indiji, a troje u Pakistanu.

IFJ je takođe saopštio da novinare "najčešće ubijaju zato što otkrivaju korupciju, kriminal, zloupotrebu moći u svojim zajednicima, gradovima i državama".

Prema podacima organizacije, azijsko-pacifički region, u koji spada i Afganistan, bio je najopasniji za život novinara. Tamo je ubijeno ukupno 20 predstavnika medija, u američkom regionu ubijeno je 10, Africi osam, Evropi šest, a na Bliskom istoku i u arapskim zemljama samo jedan. Pominje se takođe i smrt dvoje novinara u "smrtonosnom incidentu" u Iranu.

U saopštenju IFJ-a navodi se da uprkos tome što se "rizik u vezi sa oružanim sukobima smanjio posljednjih godina", zato što je novinarima sve manje omogućeno da izveštavaju sa lica mjesta, "pretnje kriminalnih bandi i narko kartela od Meksika do ulica evropskih gradova u Grčkoj i Holandiji nastavljaju da se povećavaju".

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger​ naglasio je podršku svoje organizacije konvenciji Ujedinjenih nacija za zaštitu novinara, kako bi se osiguralo da "postoji odgovornost za ubistva novinara".

Brojka IFJ-a neznatno se razlikuje od one koju je objavio RSF, koji je računao sedam novinara ubijenih u Meksiku, šest u Afganistanu i po četiri u Jemenu i Indiji.

XS
SM
MD
LG