Linkovi

Iako Libija ima i iperit i obogaćeni uran, Washington najviše brinu ručni protu-zrakoplovni lanseri raketa


Victoria Nuland
Victoria Nuland

Ručni protu-zrakoplovni lanseri raketa rijetko su se koristili u terorističkim napadima. Jedan, neuspješan, dogodio se 2002. kada je lokalna frakcija al-Qaide u zračnoj luci Mombasa u Keniji pokušala srušiti jedan izraelski putnički zrakoplov.

Američko Državno tajništvo objavilo je da Washington smatra da su libijske zalihe bojnih otrova i urana sigurne, bez obzira na rat u toj zemlji. Kao iz sjedišta američke diplomacije javlja David Gollust, Državno je tajništvo manje sigurno u vezi stanja s ručnim protu-zračnim projektilima, koji su dio arsenala režima Moamera Gadafija.

Vlada Moamera Gadafija je 2003. objavila da više neće razvijati i posjedovati oružje za masovno uništavanje. To je učinila kako bi izbjegla dodatne međunarodne sankcije i još jaču izolaciju u svijetu. Također, odustala je i od vojnog nuklearnog programa, koji je bio u početnoj fazi. No, Libija je nastavila posjedovati velike količine iperita koji je komponenta za proizvodnju nervnih bojnih otrova. Također, Gadafijev režim ima i izvjesnu količinu obogaćenog urana.

Kako je situacija u Libiji posljednjih mjeseci postajala sve nestabilnija, pojačavala se i zabrinutost u svijetu u vezi tih opasnih materijala. Glasnogovornica Državnog tajništva Victoria Nuland izjavila je međutim da su Sjedinjene Države sigurne da su ti materijali dobro osigurani – i na temelju vlastitih obavještajnih podataka a i zbog uvjeravanja libijskih novih vlasti. "Ti materijali su uskladišteni u nuklearnom postrojenju Tajuora. Vjerujemo da su sigurni. Bilo kako bilo, Libija u ovom trenutku nema sredstava da te materijale pretvori u bilo što opasno" - rekla je glasnogovornica američke diplomacije.

2006. godine, u okviru američko-libijske normalizacije odnosa, režim Moamera Gadafija predao je opremu za proizvodnju nuklearnog oružja koju je nabavio u Pakistanu. Posljednja količina obogaćenog urana bila je predana 2009. godine. Ali, Tripoli i dalje raspolaže velikom količinom iperita kojim se mogu puniti i topničke granate i bojeve glave projektila. Victoria Nuland međutim kaže da je i iperit dobro čuvan: "Nalazi se u dobro zaštićenim bunkerima, u čeličnim spremnicima. Bunkeri su zapečaćeni od strane međunarodne Organizacije za zabranu kemijskog oružja. Smatramo da su oni i danas dobro osigurani. Uz to, te tvari su u takvom stanju da se ne mogu odmah koristiti u vojne svrhe. Njihova bi transformacija potrajala. A mi držimo te objekte stalno na oku – putem satelita, a i drugih obavještajnih sredstava."

Victoria Nuland je rekla da Washington najviše brine veliki broj ručnih protu-zrakoplovnih lansera raketa, kojih je u Gadafijevim snagama – kako se smatra – oko tisuću. Ovo se oružje može koristiti i za obaranje putničkih zrakoplova. Sjedinjene Države već mjesecima rade sa libijskim susjedima, kao i s oporbom, na tome da se spriječi krijumčarenje tog oružja.

Glasnogovornica američke diplomacije osudila je slučajeve senzacionalističkog izvještavanja o tome problemu, rekavši da se – zapravo - točno niti ne zna postoji li on ili ne.

Ručni protu-zrakoplovni lanseri raketa rijetko su se koristili u terorističkim napadima. Jedan, neuspješan, dogodio se 2002. kada je lokalna frakcija al-Qaide u zračnoj luci Mombasa u Keniji pokušala srušiti jedan izraelski putnički zrakoplov.

XS
SM
MD
LG