Linkovi

I Kina seli tvornice u nerazvijene krajeve ili u inozemstvo zbog jeftinije radne snage


Lučki pogon u Kini
Lučki pogon u Kini

Cijene kineskih izvoznih proizvoda povećat će se za 15 posto ove godine zbog novog zakona o povećanju plaća tvorničkih radnika, inflacije i rasta tečaja juana

Više desetljeća kineske tvornice opskrbljivale su svijet jeftinom robom, od traperica do jeftinih kompjutora. No očekuje se da će cijene proizvoda iz Kine porasti jer tamošnji proizvođači moraju platiti radnu snagu više, sirovine su skuplje, a vrijednost kineske valute u porastu. Izvoznici se pokušavaju nositi s ovim izazovima premještanjem proizvodnje u unutrašnjost, dalje od obalnih pokrajina, ili pak u inozemstvo.

Tijekom nedavne posjete Pekingu brazilska predsjednica Dilma Rousseff objavila je da kompanija Foxconn International Holdings, koja proizvodi popularni Appleov iPhone, namjerava investirati 12 milijardi dolara u tvornice u Brazilu. Kako bi smanjila troškove, ta kompanija koja upošljava stotine tisuća radnika u Kini proširila je proizvodnju iz svoje baze, na jugu Kine, u jednu sjevernu pokrajinu. Pa ipak, prošlu je godinu završila s gubitkom zbog većih troškova proizvodnje.

Kako im pada zarada kompanije se sve više sele iz proizvodnog centra južne Kine u delti rijeke Pearl. Stanley Lau direktor kompanije Reneley Watch Manufacturing predsjednik je krovne organizacije industrije u tom području: "Plaće rastu. Minimalna plaća se prošle godine povećala za oko 20 posto, a za toliko je porasla i u dosadašnjem dijelu ove godine. Kad pogledate bilo gdje u svijetu mislim da ne možete naći mjesto s takvim rastom plaća."

Pored toga, dodaje on, rastu i cijene sirovina poput pamuka, plastike i elektronskih komponenti.

Premda vrijednost kineske valute raste u odnosu na dolar - što može pomoći u olakšavanju uvezenih sirovina - proizvođači se tuže da su čak i lokalne sirovine sve skuplje.

Inflacija u Kini porasla je na 5,4 posto u ožujku, najviše u gotovo protekle tri godine. Istodobno, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje ulažu napore za smanjenje trgovinske neravnoteže s Kinom što također može pridonijeti većoj cijeni kineskih proizvoda u inozemstvu.

Li & Fung, kompanija iz Hong Konga koja opskrbljuje američki Wal-Mart i druge slične trgovinske lance, kaže da će se cijene kineskih izvoznih proizvoda povećati za 15 posto ove godine.

Ovakvi izazovi za kineske izvoznike nisu novi. Oni su u porastu protekle dvije godine. Kineska vlada je 2008. godine donijela novi zakon o povećanju plaća tvorničkih radnika. Proizvođači su tada upozorili da će mnogi od njih bankrotirati.

No Pansy Yau, ekonomistica iz Vijeća za trgovinskih razvitak iz Hong Konga kaže da je kineski izvoz od tada ostao snažan: "Kad pogledamo udio kineskog izvoza u Europu i Sjedinjene Države vidimo da on raste. To pokazuje da je Kina kompetitivna ne samo zbog cijene jer su troškovi radne snage već viši nego u nekim zemljama Jugoistočne Azije i drugim zemalja s jeftinom radnom snagom."

Kineska vlada potiče proizvođače da tvornice premjeste u siromašnije pokrajine u unutrašnjosti kako bi se uravnotežio ekonomski razvitak zemlje. No sve kompanije ne mogu to učiniti zbog dopreme sirovine. Južna Kina ima luke s pristupom kontejnerskih brodova sa sirovinama, a ima i siguran pristup vodi i električnoj energiji.

Kineska vladajuća Komunistička partija jasno je dala do znanja da želi braniti rast cijena za proizvode koji se prodaju u Kini i inozemstvu. Vlada poduzima korake za suzbijanje inflacije kako bi se osiguralo da povišene cijene hrane i smještaja ne dovedu do nemira. Peking također polako radi na postupnom smanjenju vrijednosti juana bojeći se da bi nagli rast valute mogao učiniti izvoz još skupljim što bi moglo dovesti do zatvaranja tvornica i gašenja radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG