Linkovi

I država Arkansas objavila popis nepreuzete imovine


I država Arkansas objavila popis nepreuzete imovine
I država Arkansas objavila popis nepreuzete imovine

Banka ili osiguravajuća tvrtka možda neće moći zadržati ove vrijedne predmete. Po zakonu, tvrtke ih moraju predati državi koja potom pokušava naći njihova stvarnog vlasnika

U ponedjeljak je svaka dnevna novina u saveznoj državi Arkansas tiskala poseban odjeljak, u kojem nije bilo vijesti ni izvješća, niti fotografija pa čak ni reklama. Samo dosadne stranice ispunjene imenima i adresama.

Naime, 19. rujna je početak mjesec dana dugog razdoblja, koji su u ovoj saveznoj državi nazvali “Velika potraga za blagom u saveznoj državi Arkansas.” Ideja je da se pokuša ljudima dati milijune dolara u gotovini i osobnoj imovini koja im zakonito i pripada.

Takozvana nepreuzeta imovina može biti, recimo, ček od osiguravajuće tvrtke koji ste dobili, ali ste potom na njega zaboravili, i niste ga unovčili. Ili novac, nakit, dionice, državne obveznice, koje su vam ostavili roditelji, i koje se nalaze u nekom bankovnom trezoru.

Banka ili osiguravajuća tvrtka možda neće moći zadržati ove vrijedne predmete. Po zakonu, tvrtke ih moraju predati državi koja potom pokušava naći njihova stvarnog vlasnika. Kao i mnoge druge savezne države, Arkansas pravi popis posljednjih poznatih vlasnika nepreuzete imovine i tiska informacije u novinama i na internetu. Ove godine, takva imovina u ovoj je saveznoj državi dosegla vrijednost od 23 milijuna dolara, dok imovina u vrijednosti od 150 milijuna dolara od prošle godine još uvijek čeka vlasnika.

Država gotovinu polaže u banke, dok drugi vrijedni predmeti završe u dva velika sefa u glavnom gradu Arkansasa, Little Rocku. Čuvaju se čak i predmeti koji imaju samo sentimentalnu vrijednost, kao što su plišani medvjedići i medalje iz Drugog svjetskog rata koje se sve češće pojavljuju sada, kako sve više veterana tog rata umire.

Među neobičnim blagom koje ova savezna država čuva nalaze se i dvije urne s posmrtnim ostacima, za koje se svakako nadaju da će što prije pronaći vlasnika.

Ukoliko je netko vlasnik ili nasljednik ovih premeta, njihovo pravo na njih nikada ne ističe. Samo u ovoj saveznoj državi, oko šest milijuna vrlo sretnih ljudi pronašlo je svoj novac ili vrijedne predmete. A to su bolje šanse nego nam nudi lutrija.

XS
SM
MD
LG