Linkovi

Romi u Evropi i dalje suočeni sa diskriminacijom


EU je pozvala zemlje članice da učine više kako bi integrirale evropske Rome koji broje 12 miliona.

Sud u Mađarskoj je osudio trojicu muškaraca na doživotnu robiju, i još jednog na 13 godina zatvora zbog niza ubistava čija su meta bili Romi. Grupe za zaštitu prava navode da se Romi svakodnevno suočavaju sa nasiljem, zastrašivanjima i diskriminacijom, i to ne samo u njihovim matičnim zemljama u istočnoj Evropi.

Četvorica osuđenih su bili dio kriminalne grupe koja je izvela napade u periodu od 13 mjeseci, od 2008 do 2009, pri čemu je šest osoba ubijeno, a Romi u Mađarskoj postali prestrašeni. U jednom napadu u selu Tatarszentgyorgy, grupa je zapalila jednu kuću prije nego je otvorila vatru na ukućane. Robert Csorba i njegov 4-godišnji sin su ubijeni, a jedna djevojčica teško ranjena. Robertova majka Erzsebet Csorba je pozdravila odluku suda, ali je rekla da ne vjeruje da će taj slučaj ikada dovesti do veće pravde za Rome.

Ne mogu reći da je sada lakše, teže je. Teže je zbog svog bola koji nas je obuhvatio, kaže gospođa Csorba.

Mađarski pravosudni sistem ne ide u korist Romima, kaže Barbora Cernusakova, iz organizacije Amnesty International.

Policija zapravo nema smjernice kako se odnositi prema zločinima iz mržnje, niti kako se suočiti sa ovom konkretnom vrstom zločina. Policija također nema ni stručnost, kaže gospođa Cernusakova.

2009, grupe za zaštitu ljudskih prava su pokušale iskoristiti pogreb obitelji Csorbas kako bi ojačale razumjevanje između Roma i ostalih Mađara. Ali četiri godine kasnije, ništa se nije promijenilo, kaže Szilvia Varro, iz grupe Communication center X.

Mađarsko društvo je veoma podjeljeno, i to na dva dijela. Postoje njihovi mrtvi, i naši mrtvi, njihovo sjećanje i naše sjećanje, i rijetko se takva podjeljenost može prevazići.

Romi već stoljećima žive u Mađarskoj. Neke grupe za njihovu podršku kažu da su pad komunizma, i u posljednje vrijeme i globalna financijska kriza, teško pogodili Rome. Istovremeno, političke stranke protiv Roma kao Jobbik su u porastu, kaže Barbora Cernusakova.

Dolazilo je do mnogih optužbi da se stranka Jobbik zapravo koristi Romima i drugim grupama kao žrtvama zbog općenitog osjećaja nelagodnosti zbog ekonomske krize.

Gospođa Cernusakova dodaje da se Romi suočavaju sa diskriminacijom kada je u pitanju pristup obrazovanju i zdravstvenoj njegi.

Diskriminacija zahvata sve aspekte njihovog života i na njih utječe od djetinjstva do smrti. To je jedna od najvećih zajednica u Evropi koja se suočava sa takvom diskriminacijom.

Od januara 2014, rumunjski i bugarski građani, uključujući i Rome, imaće slobodu kretanja kroz evropsko tržište rada. EU je pozvala zemlje članice da učine više kako bi integrirale evropske Rome koji broje 12 miliona. Ali grupe koje se bore za prava Roma navode da je vrijeme da EU poduzme kaznene mjere protiv zemalja koje se optužuju za kontinuiranu diskriminaciju.
Romi u Evropi i dalje suočeni sa diskriminacijom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
XS
SM
MD
LG