Linkovi

Human Right Watch: SAD i zemlje Perzijskog zaljeva ne čine dovoljno da ublaže izbjegličku krizu


Organizacije za zaštitu ljudskih prava kritiziraju evropske zemlje, Sjedinjene države i bogate zemlje Perzijskog zaljeva da ne čine dovoljno kako bi pomogle rješavanju krize sa imigrantima koji dolaze sa Srednjeg istoka. Istočno evropske zemlje su nevoljne dati izbjeglički status većem broj izbjeglica koje bježe od sukoba i dozvoliti im da se nasele u tim zemljama. Zemlje Perzijskog zaljeva prihvataju samo radnike migrante, i zadržavaju opciju da ih u bilo kojem trenutku deportiraju.

U intervjuu za ruski program Glasa Amerike, izvršni direktor američke organizacije Human Rights Watch, Kenneth Roth, kaže da novije članice Evropske unije ispoljavaju istorijski strah kada je u pitanju prihvatanje muslimanskih izbjeglica sa srednjeg istoka. On kaže da bi istočno evropske zemlje trebale dijeliti ne samo prednosti, već i odgovornosti koje dolaze sa članstvom u uniji, odnosno dijeliti pravne obaveze prihvatanja ljudi koji traže azil.

Postoji stvarna potreba da se ustane protiv islamofobije, koja je zasnovana na pogrešnom shvatanju evropske istorije da postoji takva stvar kao što je etnička čistoća. Svaka evropska zemlja je proizvod migracije i protoka stanovništva. Da, Evropa je pretežno kršćanska, ali su zemlje uspjele integrirati muslimane, kaže Kenneth Roth.

On ipak dodaje da su te zemlje dozvolile diskriminaciju kako bi taj dio stanovništva bio društveno marginaliziran, umjesto da su im omogućili da se integriraju ekonomski i da sudjeluju u političkim procesu. Kenneth Roth kaže da trenutna kriza nije kriza kada su u pitanju brojevi, jer oni predstavljaju samo jednu desetinu jednog postotka stanovništva EU i zemlje ih lako mogu prihvatiti, već političku krizu zbog islamofobije i političkih zabrinutosti.

Niko od sirijskih izbjeglica nije zvanično primljen u zemlje Perzijskog zaljeva kao što su Kuvajt, Bahrein i Ujedinjeni arapski emirati, iako zvaničnici tih zemalja kažu da su neki Sirijci ušli u zemlju sa posjetiteljskim vizama i da su samo ostali. Grupe za zaštitu ljudskih prava naglašavaju da oni kojima je dozvoljeno da ostanu dolaze iz bogatih i moćnih porodica. Gospodin Roth kritizira Saudijsku arabiju i druge zemlje Perzijskog zaljeva što nisu prihvatile izbjeglice.

Ne znamo da li bi oni više voljeli ići u Saudijsku arabiju i Ujedinjene arapske emirati, da imaju mogućnost preseljenja u te zemlje. S obzirom na to da veliki broj Sirijaca radi u tom regionu, mislim da bi mogli očekivati da se neke izbjeglice tamo nasele. Ali ta im opcija nije data. Ako neki mogu dobiti posao, dozvoljeno im je da uđu. Ali ako se pojave na granici kao izbjeglice, Evropljani kažu: Da, mi shvatamo vaše pravo da zatražite azil ako bježite od progona i sukoba i mi vam dozvoljavamo da se naselite u našim zemljama, dok se zemlje Perzijskog zaljeva ne pridržavaju tih pravila, kaže Kenneth Roth.

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova je tim povodom u petak izdalo saopćenje u kojem kaže da je Saudijska Arabija jedna od zemalja koja pruža najveću pomoć sirijskom narodu, i da je od početka sukoba prihvatila oko 2 i po miliona Sirijaca. Kako bi osigurali dostojanstvo i sigurnost, kraljevstvo je usvojilo politiku da ih ne tretira kao izbjeglice niti da ih stavlja u izbjegličke kampove. Data im je sloboda da se kreću zemljom, a onima koji žele ostati u Saudijskoj arabiji, a njih je stotine hiljada, dat je status stalnog boravka, kojeg imaju i svi ostali stanovnici, navodi se u saopćenju. Također se dodaje da je ukupan iznos pomoći za Sirijce, kako u Saudijskoj arabiji tako i drugim zemljama, oko 700 miliona dolara.

Gospodin Roth također kritizira Sjedinjene države da ne čine dovoljno kada je u pitanju izbjeglička kvota, i američku predanost naziva neznatnom. On kaže da bi kao velika i bogata zemlja Sjedinjene države trebale raditi više kako bi pomogle rješenju trenutne krize. Osim Human Rights Watch-a, i druge organizacije su intenzivirale svoje humanitarne aktivnosti kao odgovor na krizu, osobito nakon što je društvene medije obišla slika malog dječaka kojeg je na jednoj plaži izbacilo more. Sirijsko američko vijeće poziva na podršku američkog kongresa kako bi se pomoglo sirijskim izbjeglicama i prihvatio mnogo veći broj od hiljadu i po izbjeglica koje su Sjedinjene države već primile. Taj broj mora biti znatno povećan, kaže se u saopćenju postavljenom na web stranici vijeća.

International Rescue Committee je izrazio razočarenje izjavom predsjednika Obame prošle sedmice da će američka vlada povećati broj sirijskih izbjeglica koje će u Sjedinjene države biti primljene u 2016 godini za 2 hiljade, sa 8 na 10 hiljada. U saopćenju postavljenom u petak na web stranici te organizacije se navodi da podržavaju poziv organizacije Refugee Council USA da se sljedeće godine u Sjedinjene države primi 100 hiljada izbjeglica.

Petogodišnji građanski rat u Siriji je odnio više od 250 hiljada života i protjerao gotovo 5 miliona Sirijaca iz njihove zemlje.

XS
SM
MD
LG