Linkovi

Zagovornici ljudskih prava su najvažniji u postizanju promjena


Zagovornici ljudskih prava su najvažniji u postizanju promjena
Zagovornici ljudskih prava su najvažniji u postizanju promjena

Danas je Dan ljudskih prava kojim svijet obilježava dan kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda, prije 62 godine, usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Tim povodom Selah Hennessy je za Glas Amerike u Londonu zabilježio priču o čovjeku iz Gambije koji je sam organizirao kampanju za ljudska prava kako bi spasio svog oca.

Otac Femija Petersa mladjeg u Gambiji odslužuje jednogodišnju kaznu zatvora. Peters kaže da je osudjen jer je organizirao mirne proteste:

Femi Peters
Femi Peters

"Teško je kada moj otac nije uz mene. On je glava porodice i teško mi je dok je u zatvoru. Meni je 30 godina. Kod kuće imam 11-to godišnjeg brata i bilo mi je lakše dok je otac bio tu da me savjetuje i podržava i sada mi je teško bez te podrške."

Dosadašnja Petersova kampanja na oslobadjanju njegovog oca nije pomogla. Ali, njegova i slične akcije drugih su važne kaže Claudio Cordona iz Amnesty International-a:

"Zagovornici ljudskih prava su najvažniji u postizanju promjena, koje se uglavnom ne ostavruju ako se za njih ne zalažete."

Cordone kaže da je zbog toga važno da se cijene ljudi kao što je Liu Xiaobo, zatvoreni kineski borac za ljudska prava dobitnik Nobelove nagrade za mir. Cordone ukazuje da Kina nije jedina u kojoj se nedovoljno poštuju ljudska prava:

Claudio Cordone
Claudio Cordone

"Svaki region u svijetu, zapravo svaka zemlja ima svoje vlastite probleme."

Firma Maplecroft koja procjenjuje poslovni rizik je u jučer objavljenom izvještaju u vezi ljudskih prava kao najgoru zemlju označila Demokratsku Republiku Congo, zajedno sa Somalijom. Još tri Afričke države - Sudan, Chad i Zimbabwe su medju deset najgorih.

U Aziji najgore su Pakistan, Myanmar, Afganistan, Sjeverna Koreja i Kina, dok je Rusija najgora u Evropi. Prema ocjenama Maplecrofta stanje ljudsklih prava u svijetu se pogoršava, a ne poboljšava.

Ali, Chaloka Beyani, ekspert za medjunarodno pravo u Londonskoj školi za ekonomiju, kaže da se ostvaruje odredjeni napredak zahvaljući Univerzalnoj Deklaraciji o ljudskim pravima, i navodi primjer u regionu Velikih jezera u Africi:

Chaloka Beyani
Chaloka Beyani

"Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima je od velikog značaja jer je utvrdila okvirni sporazum za suzbijanje i rješavanje sukoba - od zabranjivanja državama članicama da koriste silu do zaštite specifičnih prava uključujući prava raseljenih osoba, i zaštitu od seksualnog nasilja nad ženama. To su značajni napori."

Ali Beyani kaže da mnoge vlade još uvijek odbijaju da prihvate ono što deklaracija znači u praksi:

"U članu 21 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima se kaže da je moć vlade zasnovana na pravima ljudi, ali i pored toga u mnogim afričkim državama, na primjer, i drugdje gdje su rezultati izbora obično osporavani od Zimbabwea, Kenije 2007., i sada Obale slonovače, gdje su održani izbori i saopćen pobjednik, ali dosadašnji predsjednik odbija da napusti ured."

Za Femija Petersa, borba za ljudska prava ima osobno značenje:

"Nadam se da će moj otac doživjeti da vidi svoje unuke, ukoliko budem imao djecu, ali ja ga želim za Božić. To je sve što tražim."

To je jednostavna želja mnogih širom svijeta.

XS
SM
MD
LG