Linkovi

Huaweijev globalni poslovni model oslonjen na mito i korupciju


FILE — A 3D printed Huawei logo is placed on glass above a display of EU and US flags in this illustration taken Jan. 29, 2019.
FILE — A 3D printed Huawei logo is placed on glass above a display of EU and US flags in this illustration taken Jan. 29, 2019.

Kineski telekom se suočio sa preispitivanjem zapadnih zemalja zbog optužbi za krađu i špijunažu intelektualne svojine. Više slučajeva mita i korupcije povezano je sa praksom kineskog tehnološkog giganta.

U Alžiru mu je zabranjeno da se natječe za javne ugovore nakon što je jedan od njegovih rukovoditelja osuđen za podmićivanje.

U Zambiji su se ispitivale o optužbe za podmićivanje koje je uključivalo ugovor vrijedan više miliona dolara za izgradnju tornjeva mobilne telefonije u ruralnim područjima.

Na Solomonskim ostrvima optužen je da je vladajućoj stranci nudio milione dolara u zamjenu za ugovor o podvodnom optičkom kablu.

U sva tri slučaja - i šest drugih u posljednjih nekoliko godina - navodni počinitelj bio je Huawei Technologies. Kineski telekom se suočio sa preispitivanjem zapadnih zemalja zbog optužbi za krađu i špijunažu intelektualne svojine.

Rekavši da predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost, SAD, Australija i Novi Zeland zabranili su kompaniji da gradi nove, moderne 5G telekom mreže. Druge zapadne zemlje raspravljaju o sličnoj zabrani.

Zabrinutost za sigurnost zbog Huaweia i drugih provajdera telekomunikacijske opreme u Kini raste nakon što su američki tužitelji prošlog mjeseca optužili kompaniju koju je osnovao bivši pripadnik Narodne oslobodilačke vojske za kršenje američkih sankcija protiv Irana, krađu trgovinskih tajni od T-Mobilea i poticanje zaposlenika da ukradu intelektualnu svojinu.

Usredsređenost na zabrinutost za nacionalnu bezbednost u vezi sa Huawei-jem otkrila je mali dio izvještaja o operacijama kompanije: umiješanost kompanije Huawei u korumpirane poslovne odnose.

Kompanija je negirala navode o korupciji i saopćila da ima jake zaštitne mjere protiv korporativnih korupcija.

U saopćenju na svojoj internetskoj stranici, Huawei kaže da ima politiku nulte tolerancije na korupciju.

"Huawei vjeruje da korupcija ozbiljno šteti poštenoj tržišnoj konkurenciji i predstavlja prijetnju razvoju našeg društva, ekonomije i poduzeća", navodi se u priopćenju.

Međutim, stručnjaci koji su proučavali Huawei-jevu poslovnu praksu kažu da su izjave kompanije u suprotnosti sa njenim ponašanjem.

„Nesretna stvarnost Huawei-jevih aktivnosti na (afričkom) kontinentu je da imaju dokazano iskustvo u angažmanu u korupciji i drugim sumnjivim poslovima“, rekao je Joshua Meservey, stručnjak za Afriku u Heritage Foundation i autor nedavnog izvještaja o Kineskoj korporativnoj korupciji.

Sa poslovanjem u više od 170 zemalja i godišnjim prihodima od 108 milijardi dolara, Huawei je najveći svjetski dobavljač telekomunikacijske opreme. Prošle godine, multinacionalna kompanija je pobijedila Apple u utrci da postane vodeći proizvođač pametnih telefona i tableta u svijetu.

U decembru su kanadske vlasti uhapsile Huawei-jevog glavnog finansijskog direktora Meng Wanzhou, a ona je zadržana zbog moguće izručenja u SAD zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana.

FILE - Huawei Technologies Chief Financial Officer Meng Wanzhou as she exits the court registry following the bail hearing at British Columbia Superior Courts in Vancouver, British Columbia on Dec. 11, 2018.
FILE - Huawei Technologies Chief Financial Officer Meng Wanzhou as she exits the court registry following the bail hearing at British Columbia Superior Courts in Vancouver, British Columbia on Dec. 11, 2018.

Huawei je odbacio optužbe. U nedavnom pismu Parlamentu Velike Britanije objavljenom prošle sedmice, Huawei je odbacio navode o špijunaži, rekavši da ako se kompanija bavi "zlonamjernim ponašanjem, to neće proći nezapaženo - i to će sigurno uništiti naš posao."

Međunarodna korupcija

U zemljama u razvoju u Aziji i Africi, korumpirana poslovna praksa kompanije izaziva veliku zabrinutost među zvaničnicima industrije i aktivistima civilnog društva.

U posljednjih 12 godina, Huawei i njegov manji kineski rival ZTE bili su "istraženi ili proglašeni krivim za korupciju" u čak 21 zemlji, kaže Andy Keizer, bivši profesionalni kadar Komiteta za obavještajne poslove.

To uključuje desetak afričkih zemalja kao što su Alžir i Gana, kao i Filipini, Malezija, Norveška, Papua Nova Gvineja, Mongolija, Solomonska ostrva i sama Kina, kaže Keizer.

"ZTE i Huawei su razvili sumnjivu reputaciju širom svijeta", izjavio je Keizer pred Kongresom prošlog juna

Trošak transakcija Huawei-jevih korumpiranih poslovnih ugovora teče u milijardama. RWR Advisory Group, konsultantska firma koja prati kineske investicije širom svijeta, procjenjuje da je Huawei ušao u poslove vrijedne više od 5 milijardi dolara, kroz podmićivanje i korupciju.

Optužbe protiv Huaweija kreću se od potpunog podmićivanja do nelegalnih donacija političkim strankama u zamjenu za ugovore i druge poslovne prednosti.

Alžirski slučaj je uključivao razrađenu šemu u kojoj su Huawei i ZTE rukovodioci navodno platili 10 miliona dolara mita bivšem izvršnom direktoru telekomunikacijskog operatera i biznismenu u zamjenu za dobivanje ugovora.

Godine 2012. alžirski sud je osudio bivšeg izvršnog i drugog biznismena zbog mita. Dvojica Alžiraca osuđena su na 18 godina zatvora.

Trojici rukovodilaca kineskih firmi takođe je suđeno u odsustvu i osuđeni su na 10 godina zatvora zbog svoje uloge u toj šemi.

Vlada je novčano kaznila Huawei i ZTE i zabranila im davanje ponuda za javne ugovore na dvije godine.

U Gani, Huawei se suočio sa optužbama za ilegalno finansiranje vladajuće stranke, optužbe s kojima se Huawei i druge kineske kompanije suočile i u drugim zemljama.

Opoziciona grupa je 2012. godine objavila ono što je tvrdila da je dokaz da je Huawei uložio nezakonite doprinose kampanji vladajućem Nacionalnom demokratskom kongresu u zamjenu za oslobođenje od poreza od 43 miliona dolara.

Savez za odgovorno upravljanje (AFAG) je izdao račune i druge dokumente koji pokazuju da je kineska kompanija za telekomunikacije platila milione dolara vrijedne kampanje za izbornu kampanju vladajuće stranke za 2012. godinu.

Zauzvrat, tvrde u grupi, vlada je dodijelila "jedan od najsočnijih ugovora" - ugovor vrijedan 150 miliona dolara za izgradnju platforme e-uprave.

Huawei i vlada odbili su optužbe.

Na Solomonskim ostrvima, Huawei se suočio sa sličnim optužbama. Parlamentarni odbor je 2017. godine optužio vladu da je Huaweiu dodijelila ugovor o izgradnji podmorske optičke veze sa Australijom nakon što je Huawei ponudio donaciju kampanji od 5.25 milijuna dolara vladajućoj stranci.

"Odbor je mišljenja da je to glavni razlog da vlada zaobiđe procedure za nabavke u korist kompanije Huawei", navodi se u parlamentarnom izvještaju.

Huawei je odbacio te navode.

„Kao globalni poslovni subjekt, Huawei se ne uključuje u politiku. Huawei zabranjuje svim svojim globalnim podružnicama da doniraju bilo koji oblik političke donacije, uključujući i ona mjesta gdje je ova praksa legalna “, navodi se u saopštenju kompanije.

Tvrdnje o podmićivanju također su pogodile Huawei projekte u Južnoj Africi, Nigeriji i Pakistanu. Međutim, čini se da je kompanija preživjela optužbe, pozicionirajući se kao glavni igrač u izgradnji 5G mreža širom svijeta.

Pogledajte: Šta su 5G mreže?

What is 5G?
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Od februara prošle godine, Huawei je potpisao 25 memoranduma o razumijevanju sa telekom operaterima širom svijeta kako bi probali opremu 5G, navodi se u istraživanju Reutersa o javnim objavama.

Poslednjih godina, Huawei se takođe našao na kraju akcije kineske vlade protiv domaće korupcije. U 2017. godini, šef Huawei-jeve poslovne grupe potrošača za Kinu priveden je zbog sumnje da je primao mito.

Da bi iskorijenio korupciju među svojim zaposlenicima, Huawei kaže da je sproveo politike, uključujući zahtjeve od rukovodilaca da polažu zakletvu o odanosti. Ali, zaštitne mjere su “ograničene uspješnosti ako materijalni poticaji za zaposlenike ne odražavaju te prioritete”, kaže Alexandra Wrage, predsjednica organizacije TRACE International za borbu protiv podmićivanja.

"Ova opasnost se može pogoršati kada preduzeće ima finansijsku i političku podršku vlade, što se često doživljava kao poticanje veće tolerancije na rizik u potrazi za poslovnim rastom", rekao je Wrage.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG