Linkovi

Hrvatski violončelisti Luka Šulić i Stjepan Hauser postali su svjetski poznati zahvaljujući obradama poznatih rock i pop hitova na You Tubeu


Luka Štulić i Stjepan Hauser
Luka Štulić i Stjepan Hauser

Nakon što su njihove snimke u pet tjedana imale pet milijuna 'hitova', snimili su album a sada su upravo na koncertnoj turneji s Eltonom Johnom

Hrvatski violončelisti Luka Šulić i Stjepan Hauser postali su svjetski poznati zahvaljujući svojim obradama poznatih hitova rock i pop glazbe na You Tube-u. Nakon što su njihove snimke u pet tjedana imale pet milijuna 'hitova', snimili su album a sada su upravo na koncertnoj turneji s Eltonom Johnom. U New Yorku je s Lukom Šulićem i Stjepanom Hauserom razgovarao novinar Glasa Amerike Adam Phillips.

Uz hit Michaela Jacksona Smooth Criminal iz 1987, Luka Šuljić i Stjepan Hauser izvode i skladbe U2-a, Stinga i Guns and Roses – koje su odnedavno ovjekovječene i na albumu '2Cellos'. Svjetski uspjeh zahvaljuju You Tube-u. Nakon što su ih vidjeli, i slušali, milijuni posjetitelja tih web stranica, Luku i Stjepana nazvao je Elton John i pozvao ih da ove godine nastupaju s njim. Slijedio je i ugovor s produkcijskom kućom Sony Masterworks.

Pravi američki san – kaže nam Luka, dodajući da uspjeh poput njihova ne bi bio moguć čak niti prije 15 godina – bez interneta, za njihovo muziciranje svjetske diskografske kuće ne bi niti saznale: "Ali kad su vidjeli reakciju na internetu, koliko nas ljudi voli, ponudili su nam ugovor."

Luka kaže da su obojica studirali u Londonu i da su željeli nastaviti nastupati po svijetu. Na kraju se uspostavilo da je svijet – zahvaljujući You Tube-u – došao k njima: "Danas možete uspjeti i iz svog sela, okruženi ovcama i kravama."

Kada su počinjali, željeli su prekoračiti tradicionalne okvire koje je klasična glazba nametnula njihovom instrumentu – kaže Stjepan Hauser: "Čelo se u klasičnoj glazbi koristi na točno određen način. Mi međutim mislimo da se s njim može svirati i rock. Mogućnosti violončela kao instrumenta su ogromne, šteta ih je ne iskoristiti. A mi smo mladi, ludi i puni strasti. Nešto u nama kao da je željelo eksplodirati."

I zaista je eksplodiralo – kao njihovoj verziji hita Guns and Roses iz osamdeseetih.

Luka i Stjepan se nadaju da će kroz njihove obrade hitova iz prošlosti mlade generacije upoznati violončelo – ali i glazbu koju su slušali njihovi roditelji: "Jer, zaista boli kada vidite što se danas sluša. Ta je glazba kao brza hrana – uopće nam se ne sviđa," kaže Stjepan Hauser a njegov kolega dodaje da je to zbog toga što se suvremena pop glazba 'isključivo radi za klubove'. 'Nema ljepote, izmjenjuju se dvije note i dva takta' – kaže Luka Šuljić.

A ljepota je očita u njihovoj verziji hita grupe U2 Where the Street have no Name. Ili temi iz filma Pakleni Šund.

Kako je u njihovom muziciranju očito klasično obrazovanje, kritičari ih smještaju u takozvani 'crossover' žanr koji kombinira klasično i suvremeno. Luka i Stjepan kažu, međutim, da oni nisu to. "Crossover je kada recimo uzmete temu iz Beethovenove simfonije i dodate na to techno ritam. Mi činimo suprotno – podloga je pop ili rock, kojem dajemo dodatnu dimenziju," kaže Stjepan Hauser, dodajući da time žele pokazati da je glazba univerzalna, bez obzira na žanrovske kategorije.

Luka Šulić i Stjepan Hauser kažu da se osjećaju vrlo sretnima. 'Želimo da nas sluša što više mladih ljudi, možda nakon toga svijet bude bolji…' – rekla su na kraju razgovora ova dvojica hrvatskih glazbenika.

XS
SM
MD
LG