Linkovi

Hrvatski građani sve bilže ukidanju viza za dolazak u Ameriku


Hrvatski građani sve bilže ukidanju viza za dolazak u Ameriku
Hrvatski građani sve bilže ukidanju viza za dolazak u Ameriku

Davor Božinović, državni tajnik u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, održao je redovne političke konzultacije u američkom State Departmentu s pomoćnikom državne tajnice za europske poslove Philipom Gordonom

Davor Božinović, državni tajnik u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, održao je redovne političke konzultacije u američkom State Departmentu s pomoćnikom državne tajnice za europske poslove Philipom Gordonom.

Na pitanje je li na sastanku bilo riječi o zbivanjima u Hrvatskoj vezano uz bivšeg premijera Ivu Sanadera, Božinović je odgovorio negativno: “Nije bilo razgovora o tome. Razgovaralo o hrvatskom ispunjavanju uvjeta za zatvaranje preostalih poglavlja u pregovorima s Europskom Unijom, uključujući i poglavlje 23., uz zajednički zaključak da Hrvatska pokazuje i političku i institucionalnu zrelost da pregovore dovede do kraja u prvoj polovici 2011.godine. U tome imamo apsolutnu potporu Sjedinjenim Državama”.

Davor Božinović je izjavio novinarima da je s Philipom Gordonom razgovarao i o ukidanju američkih viza za hrvatske državljane: Mi smo i zadnji sporazum usuglasili koji se odnosi na suradnju u preventiranju i borbi protiv ozbiljnih kaznenih dijela tako da očekujemo da bi uskoro i taj sporazum mogao uskoro biti potpisan Hrvatska još mora raditi na smenjenju broja odbijenih viza, ali mi smo uvjereni da će svi napori koje ulažamo uskoro dati ploda. Nedavno je i Poljska uspjela u tome. Kada ispunimo uvjete, uz jednu lobističku akciju, vjerujem uz jaku potporu State Departmenta i drugih institucija u Washingtonu, iduće bi godine intezivno radili na tome da se to čim prije dogodi”.

Hrvatski diplomata je rekao da nije s američkim domaćinima u State Departmentu razgovaro o objavljivanju podataka na Wikileaksu, koji su “procurili” iz diplomatske prepiske američkog veleposlanstva u Zagrebu, a na pitanje jesu li hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova Amerikanci obavijestili o tome da će Wikileaks objaviti neke informacije poslane na relaciji Zagreb-Washington odgovara ovako: Mi smo načelno bili informirani od strane Sjedinjenih Država, odnosno njihovih predstavnika u Zagrebu, prije nego je do ovoga došlo, da će određeni broj dokumenata, nažalost, biti otkriven na jedan način koji nije najsretniji. Međutim, naši odnosi s Washingtonom su dobri i intezivni i to ništa neće promijeniti”.

Treba dodati da američka vlada sada od Hrvatske očekuje pomoć u stabiliziranju stanja na jugoistoku Europe, osobito kada su u pitanju Bosna i Hercegovina te Kosovo. U State Departmentu je izraženo zadovoljstvo posljednjim potezima na poboljšanju odnosa sa Srbijom, a optimizma u Washingtonu ne manjka ni kada je u pitanju regionalna suradnja s novim bosanskohercegovačkim Predsjedništvom.

XS
SM
MD
LG