Linkovi

Houda al-Habash: Sirijka iznad predrasuda


Houda al-Habash i njene učenice
Houda al-Habash i njene učenice

„Veliki izazov je bio pred Houdom. Ona nam je dozvolila da uđemo u njen život, puštala nas u džamiju. Njen rizik, i njena hrabrost, bili su mnogo, mnogo veći.“

Sve veći broj žena u islamskim zemljama sada se, a takođe i proteklih godina, posvećuje temeljitom upoznavanju islama kao religije. Uče Quran napamet, uče kako ga pravilno recitirati, proširuju znanja o mnogim drugim aspektima islama....

Dokumentarni film „Svjetlo u njenim očima“ o islamskoj školi za mlade Sirijke koju je vodila Houda al-Habash, pokazuje i dokazuje da ta vrsta učenja može biti i podsticaj za ostvarivanje većih sloboda i prava žena u islamskim zemljama.

Film koji su snimile Amerikanke Julia Meltzer i Laura Nix prikazan je nedavno u okviru filmskog festivala Margaret Mead u New Yorku.

Houda al-Habash pokrenula je školu izučavanja Qurana za djevojčice 1982. godine. Časove je držala više od 30 godina u jednoj džamiji u Damasku.

Za Houdu al-Habash Laura Nix kaže:

„Ona duboko vjeruje da bi i žene trebalo da idu u džamije, da bi sa islamom trebalo da se upoznaju vrlo ozbiljno. Želi da žene budu obrazovane, da budu zaposlene ako to hoće. Mnogo je kulturoloških i tradicijskih predrasuda i prepreka, ali Houda al-Habash vjeruje da put promjena vodi kroz upozvananje sa islamom.“

Za Houdu al-Habash obrazovanje nije u suprotnosti sa islamskim postulatima. Za razliku od kozervativnih klerika, tvrdi da ženama nije mjesto samo u kući.

U filmu ona govori da muslimani uskraćuju muslimankama sve - čak i pravo da uče i mole u džamijama i ističe da takav odnos nema nikakvog uporišta u islamu kao religiji.

Houda al-Habash poštuje određena konzervativna pravila islama prema ženama. Između ostalog, obavezu nošenja hidžaba i obavljanja kućnih poslova.

Istovremeno, svoje učenice uči, kako se to može čuti u filmu, da imaju pravo na slobodu izbora i mišljenja, da su slobodne u svojoj vjeri, da sutra, prekosutra - kako budu rasle - mogu biti učiteljice, studentice, sudije, da mogu biti i predsjednice države jer to islam ne zabranjuje.

Julia Meltzer i Laura Nix dokumentarac "Svjetlo u njenim očima" završile su prošle godine, neposredno pred početak "sirijskog proljeća," snimajući kriomice, jer nisu imale dozvolu sirijskih vlasti.

„Nismo imali neprilika. Vjerovatno bi nam bilo zabranjeno snimanje. Veliki izazov je bio pred Houdom. Ona nam je dozvolila da uđemo u njen život, puštala nas u džamiju. Njen rizik, i njena hrabrost, bili su mnogo, mnogo veći“ – kaže Julia Meltzer.

Houda al-Habash bila je prisiljena sa porodicom napustiti Siriju sredinom ove godine, skloniti se pred sve većim nasiljem u toj zemlji. Vjeruje da će, kada dođe vrijeme mira, moći ponovo uspostaviti školu kakvu je vodila 30 godina.
Houda al-Habash: Sirijka iznad predrasuda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
XS
SM
MD
LG