Linkovi

Mate Granić: "Umro je jedan veliki čovjek i jedan veliki diplomat"


Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Warren Christopher u zrakoplovnoj bazi Wright-Patterson 21. rujna 1995. godine
Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Warren Christopher u zrakoplovnoj bazi Wright-Patterson 21. rujna 1995. godine

Haris Silajdžić: 'Holbrooke nije slijedio diplomatske konvencije, bio je vrlo direktan i zbog toga je, naravno, imao uspjeha'

Diplomatska karijera Richarda Holbrookea protezala se skoro 50 godina. Ipak većina analitičara smatra da je njegovo najveće postignuće Daytonski mirovni sporazum čija se petnaesta godišnjica potpisivanja obilježava baš danas, samo dan nakon smrti ovog – kako je rekao predsjednik Obama – "diva američke vanjske politike". Za danas smo pripremili izjave povodom njegove smrti koje su dali neki aktivni sudionici mirovnih razgovora u zrakoplovnoj bazi Wright-Patterson pokraj Daytona prije petnaest godina.

Mate Granić u to je vrijeme bio hrvatski ministar vanjskih poslova i sudjelovao je u svim fazama pregovora. Kaže kako je preminuli Holbrooke bio jedan od najvećih američkih diplomata s kraja dvadesetog stoljeća.

Mate Granić
Mate Granić

Mate Granić: Odlično educiran. Znao je jasno odrediti ciljeve. Odličan taktičar. Znao je odlično koristiti snagu Sjedinjenih Američkih Država kao velesile. Ukratko, najzaslužniji je za uspješan završetak pregovora u Daytonu, naravno, uz predsjednika Billa Clintona. S druge strane on je zaslužan i za postizanje Erdutskog sporazuma kojim je riješen problem mirne integracije hrvatskog Podunavlja. Isto tako ne treba zaboraviti da je on vrlo važna osoba za uklanjanje Slobodana Miloševića i za operaciju NATO saveza na Kosovu. Ukratko, umro je jedan veliki čovjek i veliki diplomat.

U vrijeme Daytonskih pregovora Haris Silajdžić bio je premijer Bosne i Hercegovine. I on kaže da je Richard Holbrooke igrao ključnu ulogu u pregovorima ali i u događajima koji su vodili do tih složenih razgovora među različitim subjektima s različitim aspiracijama.

Haris Silajdžić: Gospodin Holbrooke je bio čovjek koji je imao svoj stil - vrlo nekonvencionalan. Nije slijedio diplomatske konvencije, bio je vrlo direktan i zbog toga je, naravno, imao uspjeha. Ali bilo je i onih koji se nisu slagali s njim. Ni ja se u nekim stvarima nisam slagao s gospodinom Holbrookeom, ali je činjenica da je on dobro radio svoj posao, da je bio vrlo iskusan i vrlo sposoban diplomata.

Haris Silajdžić
Haris Silajdžić

Bivši bosanskohercegovački premijer i član kolektivnog predsjedništva Haris Silajdžić kaže da se Richard Holbrooke u privatnim razgovorima zgražavao nad onim što se dešavalo u Bosni i Hercegovini.

Haris Silajdžić: Jednom prilikom je rekao da Bošnjaci, tj. Muslimani u Bosni i Hercegovini, ovo rade nekom drugom onda bi sve skupa izgledalo mnogo drugačije. Dakle, to što se radi njima da to oni rade nekom drugom, sve bi izgledalo mnogo drugačije.

Muhamed Šaćirbegović u vrijeme Daytona bio je veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, a poslije toga i bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova. On ima podvojeno mišljenje o rezultatima Daytonskog mirovnog sporazuma, uz napomenu da sve nije ni crno ni bijelo.

Muhamed Šaćirbegović
Muhamed Šaćirbegović

Muhamd Šaćirbegović: Rezultati i konzekvence tog posla u Daytonu i danas se znaju. Jedan sigurno pozitivna konzekvenca jest da je rat završen. A druga konzekvenca koja je po meni veoma negativna jest da i dalje Bosna žrtva nacionalizma i, da tako kažemo, jedne vrste novog aparthejda i fašizma.

Muhamed Šaćirbegović smatra da su poruke koje je Amerika ostavila u Bosni i Hercegovini preko Daytona bile u skladu s američkim, pa i s europskim, vrijednostima.

XS
SM
MD
LG