Linkovi

Holandija i Australija traže odgovornost Rusije za MH17. Rusija poriče


Malaysian Airlines MH17
Malaysian Airlines MH17

Holandija i Australija drže Rusiju odgovornom za obaranje malezijskog putničkog aviona MH17 iznad Ukrajine u julu 2014., kada je ubijeno 298 ljudi.

Holandska vlada je saopštila u petak da će mogući sljedeći korak biti predstavljanje ovog slučaja pred jednim međunarodnim sudom ili organizacijom na njihovu prosudbu, dodajući da Australija dijeli njhovu procjenu o ulozi Rusije.

"Pozivamo Rusiju da prihvati odgovornost i u potpunosti sarađuje da bi se uspostavila istina i dostigla pravda za žrtve na letu MH17", izjavio je holanski ministar vanjskih poslova Stef Blok, dodajući da nakon zaključaka "vlada sada preduzima sljedeći korak, formalno držeći Rusiju odgovornom".

"Holandija i Australija su pitale Rusiju danas da uđe u dijalog u cilju da se dođe do rješenja koje će donijeti pravdu za ogromne patnje i štetu koju je izazvalo obaranje aviona MH17", rekao je.

Holandija nije pružila ni jedan dokaz za optužbu Rusiju i za "spekulacije s političkim namerama" o obaranju malezijskog putničkog aviona 2014. iznad Ukrajine, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da je telefonom razgovarao sa svojim holandskim kolegom Stefom Blokom, dan posle objave rezultata međunarodne istrage o rušenju aviona malezijske aviokompanije u kojima se optužuje Rusije, prenosi Frans pres.

"Holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok nije mi pružio nikakav dokaz da je raketa koja je srušila let MH17 pripadala ruskoj vojsci", rekao je Lavrov prenose ruske agencije.

"Ukoliko naši partneri odluče, kada se govori o užasnoj tragediji u kojoj su stotine ljudi stradali, da spekulišu o političkim ciljevima, prepuštam ih njihovoj savesti", rekao je Lavrov.

Međunaridni istražitelji su juče saopštili da su zaključili da je raketom protivavionskog sistema sovjetske i ruske proizvodnje "Buk-Telar" oboren malezijski putnički avion tokom leta od Amsterdama do Kuala Lumpura u julu 2014, i da raketa koja ga je pogodila potiče iz 53. protiv-vazdušne brigade u Kursku, u Rusiji.

Te zaključke su odmah odbacili ruska vojska i rusko ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo je navelo da se radi o proizvoljnim optužbamama namenjenim da se diskredituje Rusija.

Lavrov je pozvao svog holandskog kolegu da prouči činjenice koje je daje Moskva pre nego što požuri da izvede zaključke o krivici Rusije u rušenju malezijskog aviona.

On je rekao da je preneo Boku da je Moskva spremna da sarađuje s istragom, i upozorio istražitelje da ne blokiraju činjenice koje daje Rusija.

Holandija i Australija saopštile su danas da smatraju Rusiju odgovornom za rušenje aviona i Bok je rekao da će holandska vlada sada preduzeti sledeći korak da zvanično optuži Rusiju.

Nalazi istrage: MH17 oboren raketom ruske vojske

Malezijski avion u kojem je bilo 298 putnika i članova posade oboren je 17. jula 2014. godine, na istoku Ukrajine, na teritoriji koju su pod kontrolom držali proruski pobunjenici. Većina stradalih na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur su bili Holanđani, ali je bilo i građana drugih država, uključujući i 17 Australijanca.

Rusija je uvijek negirala bilo kakvu umješanost u obaranje putničkog aviona. U četvrtak su saopštili da niti jedan raketni lanser nikada nije ušao u Ukrajinu, bez obzira na foto dokaze koje su pokazali tužioci.

Kabinet vlade Holandija oglasio se dan nakon što je preliminarni izvještaj tužilaca koji istražuju na koji je način avion oboren pokazao da je raketa koja ga je oborila ispaljena sa lansera iz ruske 53. antiraketne brigade. Istražitelji nijesu precizno naveli ko je ispalio fatalni projektil, ali je holandski ministar Stef Blok rekao novinarima u petak da nalazi "ukazuju na direktnu umiješnost Rusije".

Blok je takođe naveo da će pokušaji da se Rusija privede na odgovornost za rušenje aviona u okviru međunarodnog prava biti različit, paralelni proces od aktuelne istrage tužilaca koji pokušavaju da utvrde individualnu krivičnu odgovornost.

Kremlj je i u petak odbacio optužbe o bilo kakvoj ruskoj umješanosti u obaranje aviona na istoku Ukrajine 2014.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je rekao novinarima da Rusija nije bila punopravni učesnik holandske istrage o ovom incidentu i da stoga ne mogu vjerovati njihovim nalazima.

Upitan da li Kremlj negira odgovornost Rusije za umiješanost, Peskov je odgovorio: "Apsolutno".

Na pitanje o mogućoj kompenzaciji za porodice žrtava, Peskov je novinarima rekao da se za to obrate ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Osim holandskih istražitelja, prethodno je i britanski tim istraživača Bellingcat takođe objavio da se radilo o 53. brigadi ruske vojske koja je ušla na teritoriju Ukrajine, ispalila raketu i vratila se na rusku teritoriju.

I Bellingcat će se u petak obratiti javnosti. Britanski tim vodi zajedničku istragu sa ruskim internet portalom Insajder i prošloga su decembra objavili da su identifikovali ruskog generala odgovornog za obaranje aviona.

Ova grupa je na temelju sofisticirane digitalne tehnologije analizirala video i audio podatke, te objavila da se radi o penzionisanom ruskom general-pukovniku Nikolaju Tkačjovu, koji je trenutno glavni inspektor u ruskoj vojsci.

Presretnuti razgovori u trenutku obaranja aviona pokazuju da se osumnjičeni koristio kodnim imenom "delfin".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG