Linkovi

SAD: Konvencije kao završni čin nominacije


Konvencije su skupovi stranačkih delegata iz svih američkih saveznih država. Oni potvrđuju ono što je već poznato - rezultate preliminarnih unutar-stranačkih izbora predsjedničkih kandidata.

U ponedeljak, 27. avgusta, u Tampi na Floridi, počinje nacionalna konvencija Republikanske stranke. Sedam dana kasnije, u Charlotte-u, Sjeverna Karolina, počinje nacionalna konvencija Demokratske stranke. Tim skupovi koji se održavaju svake 4 godine i traju po četiri dana, završavaju se formalnim i zvaničnim nominiranjem stranačkih kandidata za narednog predsjednika i potpredsjednika Sjedinjenih Država. Konvencije su skupovi stranačkih delegata iz svih američkih saveznih država. Oni potvrđuju ono što je već poznato - rezultate preliminarnih stranačkih izbora održanih u svakoj saveznoj državi.

„Svi oni koji su za neka kažu da....“

Ta rečenica često se čuje i odnosi se na sve odluke koje se donose na konvenciji. Najbitniji segment je usvajanje stranačke političke platforme, principa i stajališta koje će članovi stranke zastupati i propagirati do samih izbora. Ako ima razlika u mišljenjima konvencije su mjesto konačnog usaglašavanja.

Drugi bitan moment najavljuje se riječima....

„Imam veliku čast nominirati.....“

Time počinje formalna nominacija stranačkih kandidata za predsjednika Sjedinjenih Država. To se uobičajeno dešava drugog ili posljednjeg dana četverodnevnog trajanja konvencije.

„Kandidat kojeg večeras nominiramo za američkog predsjednika je senator iz Illinoisa Barack Obama....“ – saopštila je prije četiri godine Nancy Pelosi, predsjedavajuća konvencije demokratske stranke

I nakon te javno obznanjene nominacije, slijedi izjašnjavanje delegacija saveznih država. Mada je nominirani kandidat poznat na osvovu preliminarnih unutar-stranačkih izbora, čelnici svake delegacije saopštavaju koliko glasova njihove savezne države dobija nominirani kandidat. Hawaii su, primjera radi, 2008. odlučili:

„Sa ponosom... 26 glasova dajemo senatoru Baracku Obami i jedan glas senatorici Hillary Clinton.“

I kandidat koji na konvenciji formalno dobije najviše glasova američkih saveznih država, osvaja predsjedničku nominaciju.

Stranački kandidati koji su otpali tokom unutar-stranačkih preliminarnih izbora na konvencijama uglavnom daju podršku zvanično nominiranom kandidatu. Opet primjera radi, ovogodišnji predsjednički kandidat Republikanaca Mitt Romney je prije četiri godine rekao:

„Imamo pravi recept za svakog Amerikanca koji želi promjenu u Washingtonu. Recimo ne liberalima i izaberimo Johna McCaina i Sarah Palin.“

Vrhunac konvencijskog uzbuđenja je trenutak kada predsjednički kandidat prihvati nominaciju. Tu nominaciju prije četiri godine Barack Obama je prihvatio riječima:

„Sa ogromnom zahvalnošću i ponosom prihvatam vašu nominaciju za predsjednika Sjedinjenih Država“

Konvencije se završavaju slavljem i kišom konfeta. Slijedećeg jutra nominirani kandidati kreću u dvomjesečnu, vrlo napornu kampanju koja traje do prvog utorka u novembru, dana predsjedničkih izbora i odluke koji će od njih 4 godine biti u Bijeloj kući.
SAD: Konvencije kao završni čin nominacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
XS
SM
MD
LG