Linkovi

Pandemija koronavirusa pogoršava globalnu borbu protiv AIDS-a


FILE - Nurse Nomautanda Siduna talks to a patient who is HIV-positive inside a gazebo used as a mobile clinic in Ngodwana, South Africa, July 2, 2020.
FILE - Nurse Nomautanda Siduna talks to a patient who is HIV-positive inside a gazebo used as a mobile clinic in Ngodwana, South Africa, July 2, 2020.

Utorak, prvi decembar je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, a organizacije širom svijeta ističu potrebu za pružanjem potpore onima koji žive i koji su pogođeni HIV-om, virusom koji uzrokuje bolest, istovremeno se prisjećajući i onih koji su umrli.

Ovogodišnji događaj dolazi usred globalne pandemije koronavirusa, za koju UNAIDS kaže da je onima koji žive s HIV-om otežao pristup zdravstvenoj zaštiti i drugim uslugama, istodobno ističući probleme poput nejednakosti i stigme.

Agencija poziva vlade da pojačaju ulaganja i mjere za borbu protiv HIV-a i drugih pandemija. Kažu da kada bi postojale bolje zdravstvene i mreže mreže društvene sigurnosti, svijet bi mogao usporiti širenje koronavirusa.

Ujedinjeni narodi rekli su da modeli pokazuju kako bi moglo doći do dodatnih 123.000 do 293.000 novih infekcija HIV-om i između 69.000 i 148.000 smrtnih slučajeva povezanih sa AIDS-om do 2022. godine zbog utjecaja pandemije koronavirusa na HIV odgovore.

"Kolektivni neuspjeh da se dovoljno ulaže u sveobuhvatne, na ljude usmjerene odgovore na HIV, imao je strašnu cijenu", rekao je izvršni direktor UNAIDS-a Winnie Byanyima u izjavi. “Provođenje samo politički najprijatnijih programa neće promijeniti tok borbe protiv COVID-19 ili zaustaviti AIDS. Da bi se globalni odgovor vratio na pravi put, trebaće staviti ljude na prvo mjesto i boriti se protiv nejednakosti na kojima epidemije napreduju."

Zajednički izazovi borbe protiv HIV-a/AIDS-a i koronavirusa također su u središtu događaja koji se u utorak uživo emituje s mjesta Nacionalnog spomenika AIDS-u u Sjedinjenim Državama. Događaj uključuje diskusiju s dr. Anthonyjem Faucijem i dr. Davidom Hoom, koji imaju iskustva u radu na obje pandemije, kao i diskusije s aktivistima i gradonačelnicima Atlante, Chicaga i New Yorka.

Oko 38 miliona ljudi živi s HIV-om, a 26 miliona ima pristup antiretrovirusnoj terapiji. U 2019. godini 690.000 osoba je umrlo od bolesti povezanih sa AIDS-om.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG