Linkovi

'Hispanički Teksas' - buduća Amerika?


'Hispanički Teksas' - buduća Amerika?
'Hispanički Teksas' - buduća Amerika?

Steve Murdock: "Ako se uhvatimo u koštac s tim problemom – obrazovanjem te dinamične mlade generacije – onda ćemo biti zaista uspješni. Jer, imat ćemo školovano mlado stanovništvo, u trenutku kada ostali dijelovi zemlje stare."

Popis stanovništva Sjedinjenih Država koji je proveden prošle godine pokazuje da su Amerikanci latino podrijetla etnička grupa koja bilježi najveći i najbrži rast. To je najočitije u Teksasu, saveznoj državi čije je ukupno stanovništvo u prošlom desetljeću najbrže raslo. Demografi kažu da ovakva promjena predstavlja priličan izazov te da je s njom povezan budući prosperitet najveće američke savezne države.

Godišnji svečani ručak Trgovinske komore koja u Houstonu okuplja poduzetnike južno-američkog podrijetla sve donedavno bio je najveći događaj te vrste u lokalnoj hispaničkoj zajednici. Danas je taj skup najveći poslovni skup u cijelom Teksasu. Na njemu se naime okupljaju i poduzetnici latino-američkog podrijetla, ali i svi ostali – toliki je značaj lokalne hispaničke zajednice i njezinih poslovnih ljudi. U posljednje četiri godine članstvo ove poslovne udruge povećalo se za čak šest puta.

Predsjednica Laura Murillo kaže da je to zbog toga što je hispanička zajednica u Houstonu mlada, zbog toga što je dobro strateški locirana ali i zbog toga što država Teksas pomaže privatno poduzetništvo: "Privukli smo mnoge sponzore koji su do sada odlazili u Los Angeles ili Miami. Sada su se okrenuli nama jer vide da je ekonomija ovdje jako dobra, bolja nego u drugim dijelovima zemlje."

Lokalne firme rado upošljavaju ljude južnoameričkog podrijetla jer im to može pomoći u uspostavljanju veza s cijelim jednim kontinentom – kaže Francisco Grados, koji radi za računovodstvenu firmu u kojoj je trećina uposlenika podrijetlom iz Meksika ili drugih latino-američkih zemalja: "Imamo nekoliko klijenata iz Južne Amerike i Španjolske. Iako oni svi govore engleski, sigurnije se osjećaju kada govore španjolski. Tako da je prednost ako imate ljude koji govore taj jezik."

Sociolog sa sveučilišta Rice u Houstonu Steve Murdock kaže da budućnost Teksasa u velikoj mjeri ovisi o hispaničkoj zajednici, koja vrlo brzo raste. Ali, napominje Murdock, većina latinosa nisu useljenici već ljudi koji u Teksasu žive generacijama. Postoje dijelovi Teksasa koji su – u povijesnom smislu - više 'meksički' nego što su 'američki' – kaže ovaj sociolog.

Problem je – dodaje on – što tom rastućem stanovništvu, gledano u prosjeku, još uvijek nedostaje adekvatno obrazovanje. Hispanici manje zarađuju – upozorava Steve Murdock dodajući da o toj činjenici u velikoj mjeri ovisi prosperitet Teksasa: "Ako se uhvatimo u koštac s tim problemom – obrazovanjem te dinamične mlade generacije – onda ćemo biti zaista uspješni. Jer, imat ćemo školovano mlado stanovništvo, u trenutku kada ostali dijelovi zemlje stare."

No, kao i niz drugih saveznih država, i Teksas ima proračunski deficit. U takvoj se situaciji često prvo reže proračun lokalnog obrazovanja. Poduzetnica meksičkog podrijetla Michelle Hitchings smatra da to nije dobro: "Šteta je rezati troškove za obrazovanje, pogotovo za predškolski uzrast. Upravo je tada obrazovanje najvažnije."

Laura Murillo, direktorica hispaničke Trgovinske komore u Houstonu, kaže da je optimist kada je u pitanju Teksas i njezina zajednica. 'Mislim da će Teksas biti model za cijele Sjedinjene Države' – kaže ova poduzetnica latino-američkog podrijetla.

XS
SM
MD
LG