Linkovi

SAD: Za koga će Amerikanci, hispanici porijeklom, glasati?


SAD: Za koga će Amerikanci, hispanici porijeklom, glasati?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

SAD: Za koga će Amerikanci, hispanici porijeklom, glasati?

Novembar će pokazati kako će biti riješena sadašnja dilema za koga glasati mnogih Amerikanaca hispanskog porijekla

Hispanici su najbrže rastuća manjiska populacija u Sjedinjenim Državama i upravo zbog toga sve važniji segment američkog ukupnog biračkog tijela. Taj značaj posebno dolazi do izražaja u takozvanim swing saveznim državama, državama promjenljivog i nepredvidljivog biračkog raspoloženja, kao što su Colorado, New Mexico i Nevada. U tim državama birači latino-američkog porijekla mogli bi dati prevagu jednom ili drugom predsjedničkom kandidatu na izborima početkom novembra.

Nedavna ispitivanja sadašnjeg biračkog raspoloženja pokazuju da Hispanici u odnosu dva prema jedan daju prednost aktualnom predsjedniku Baracku Obami, kandidatu Demokrata u odnosu na republikanskog kandidata Mitta Roneya.

No, novembar će, ipak pokazati, kako će biti riješena dilema za koga glasati koju mnogi Amerikanci hispanskog porijekla imaju, dilema koju za sada imaju i Luis Torres i Willie Fernandez. Oni vode jednu građevisku kompaniju i kada je posao u pitanju nema razlika, ali o ličnosti narednog predsjednika nisu jedinstveni.

Willie Fernandez je mnogo kritičniji prema kandidatu Demokrata, posebno kada je u pitanju sadašnji budžetski deficit i nacionalni dug.

Luis Torres smatra da je gospodin Obama, kao predsjednik naslijedio velike ekonomske i finansijske nevolje. Ipak, ni on nije siguran kome će u novembru dati glas:

„Prošli put sam glasao za Obamu. Razočaran sam onim što je uradio. Mislim da nije mnogo. Ne znam da li je to zbog politike koja je bila u igri, ali on nije ispunio obećanja koja je davao.“

Toga je svjestan i sam gospodin Obama i često ističe da mu je potrebno više vremena za rješenja najvećih američkih problema:

„Znam da smo prošli kroz više teških godina, znam da uz ono što smo uradili, još uvijek ima mnogo toga nedovršenog.“

Njegov konkurent Mitt Romnjey ne propušta nijednu priliku govoriti o ekonomiji. Jedna od njih bio je i nedavni skup Hispanika, vlasnika malih privatnih firmi:

„Znam da razmah vašeg poslovanja znači veće mogućnosti, za vas, vaše porodice, vaše zaposlene, hispaničku zajednicu i cijelu Ameriku.“

Ono što se u sadašnjim trenucima predsjedničke izborne kampanje rijektko spominje je politika prema ilegalnim useljenicima, a najveći broj njih upravo su Hispanici.

Za Willia Fernandeza to je krupan minus:

„Moramo porazmiliti o tome ko je isključiviji, netolerantniji. Jesam li u tom segmentu zadovoljan sa Romneyem? Ne nisam. Da li sam zadovoljan Obamom? Takođe nisam.“

Obojica, i Luis Torres i Willie Fernandez su naturilizirani Amerikanci. Torres je useljenik iz Kolumbije, Fernadez sa Kube. I jedan i drugi podržavaju određene promjene u politici useljeništva, ali i ističu da bi bilo kontraproduktivno deportirati milione ilegalnih useljenika, radnika potrebnih američkoj ekonomiji.

Drugo krupno pitanje za Luisa Torresa je broj izabranih zvaničnika, Hispanika porijeklom. Smatra da ih je malo u odnosu na broj američkih državljana tih korijena. I odziv Hispanika na izborima je generalno mali, kaže Torres i dodaje:

„Hispanici bi trebalo da stanu iza svojih kandidata i biraju ih kako bi njihovi interesi bili bolje zastupani.“

Willie Fernandez, pak, smatra da je etničko porijeklo kandidata za zvanične funkcije često prenaglašavano:

„Onaj koga Amerikanci biraju treba da ih predstavlja, ma kojeg porijekla bio. Ne može i ne smije favorizirati ovu ili onu etničku grupu, mora predstavljati ljude.“

I gospodin Torres i gospodin Fernandez vjeruju u američki demokratski sistem. U novembru će svakako glasati, ali još uvijek nisu sigurni kome će dati svoj glas.
XS
SM
MD
LG