Linkovi

Hillary Clinton poziva Senat na ratifikaciju novog START-a


Ovaj sporazum koji je zaključen u travnju kritiziraju republikanci

Državna tajnica Hillary Clinton upozorila je Senat Sjedinjenih Država da bi otezanje ratifikacije američko-ruskog sporazuma o smanjenju strateških arsenala moglo štetno djelovati po nacionalnu sigurnost. Ovaj sporazum koji je zaključen u travnju kritiziraju republikanci.

U priopćenju koje je bilo odgovor na kritike iz Republikanske stranke, državna tajnica Clinton navodi da novi sporazum START neće ugroziti niti razvoj američke protu-raketne obrane, a niti modernizaciju američkog nuklearnog arsenala. Međutim, ako se ovaj sporazum ne ratificira - upozorila je čelnica američke diplomacije – Amerika neće biti u mogućnosti da prati ruski nuklearni program, što će dovesti do nesigurnosti i nestabilnosti. Državna tajnica se pred novinarima pojavila s članovima američkog tima za kontrolu naoružanja – što ukazuje koliko važnost administracija predsjednika Obame posvećuje ovom pitanju.

Neposredno pred izbore za Kongres, Republikanska je stranka u niz navrata kritizirala ovaj sporazum kao loš za Ameriku. Predsjedatelj senatskog Odbora za međunarodne odnose, demokrat John Kerry odgodio je glasanje u tom odboru o ovom bilateralnom sporazumu. Zato će se puni saziv Senata o njemu izjasniti vjerojatno tek sredinom rujna. U ovom trenutku, novi američko ruski sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala otvoreno podržava tek jedan republikanac, senator Richard Lugar, čelni republikanski član Odbora za međunarodne odnose. Državna tajnica Clinton izjavila je da će administracija nastojati riješiti preostale razlike sa Senatom za vrijeme ljetne pauze, na kojoj se upravo nalazi Kongres.

No, gospođa Clinton je upozorila da Senat treba brzo reagirati po povratku, u rujnu. Naime, američko nadgledanje ruskih nuklearnih postrojenja prekinuto je u prosincu prošle godine, kada je prestao važiti gotovo dvadeset godina stari američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja.

CLINTON ACT: WHEN THE …

Voice: Kada se Senat vrati s pauze, mora krenuti ratifikacija jer je u opasnosti naša nacionalna sigurnost. U ovom trenutku ne postoje mjere verifikacije u odnosu na ruski arsenal, što šteti našim interesima. Ako se sporazum ne ratificira, oslabit će naš uvid u promjene koje se događaju na ruskoj strani. S vremenom, bit će sve više neizvjesnosti u našim odnosima. Bit će teško prognozirati, što je - kada je riječ o nuklearnom oružje – ozbiljan problem.

Narr: Prema novom sporazumu START, svaka strana ograničava broj nuklearnih bojevih glava na 1550, dok će broj balističkih raketa ili bombardera – koji ih mogu ponijeti – biti ograničen u svakoj zemlji na 700. U obraćanju američkoj javnosti, državna tajnica je naglasila da novi sporazum podržava niz bivši visokih vladinih dužnosnika, iz republikanskih administracija, kao i istaknuti stručnjaci za kontrolu naoružanja. Na kraju, rekla je da je uvjerena da će Republikanska stranka u Senatu podržati ratifikaciju ovog dokumenta, u skladu s tradicionalnim dvostranačkim pristupom problematici kontrole naoružanja.

CLINTON ACT: I BELIEVE…

Voice: Ovaj je sporazum vrlo važan i zbog toga će Senat na njega odgovoriti na ozbiljan način. Ovaj sporazum ne bi smio biti žrtva izborne politike. Jer, kada pogledamo glasanja u prošlosti, ovakvi su sporazumi imali gotovo jednoglasnu podršku, obje stranke.

Narr: Bijela kuća očekuje se da će pojedini republikanski članovi Odbora za međunarodne odnose početi izražavati svoju podršku sporazumu krajem ovog mjeseca, kako će se približavati glasanje. Administracija predsjednika Obame nešto je opreznija u vezi s glasanjem u punom sazivu Senata, gdje je za ratifikaciju potrebna dvo-trećinska većina. Zato još uvijek nije niti izvjesno hoće li se o novom američko-ruskom sporazumu uopće glasati prije izbora za Kongres u studenom.

XS
SM
MD
LG