Linkovi

Kako djeca vide svijet oko sebe


Kako djeca vide svijet oko sebe
Kako djeca vide svijet oko sebe

Naučnici su otkrili kako mogu saznati o više o tome kako djeca vide svoju okolinu. Iako su instrumenti koje prate dječije poglede prisutni već godinama, sada su postali toliko mali da se mogu koristiti i kod novorodjenčadi. Nedavna korištenja te tehnologije pokazuju da se prikupljeni rezultati mogu višestruko upotrijebiti kod izučavanja dječijeg opažanja, spoznaje i socijalnog razvoja.

Zamislite da svijet vidite očima djeteta. Kako oni uspjevaju da se kreću u svom okruženju? Grupa istraživača na Univerzitetu New York, koju predvodi Karan Adolph je možda otkrila način da to sazna.

Kako djeca vide svijet oko sebe
Kako djeca vide svijet oko sebe

"Projekat je posvećen prirodnom vidu i kako se on razvija. Ima mnogo istraživanja o vidu u nekoj vrsti vještačke situacije, ali je zanimljivo da tokom gotovo više od stotinu godina izučavanja, istraživači ne znaju gotovo ništa o tome gdje ljudi u svakodnevnom životu gledaju i zašto", kaže Karan.

Finn ima osam i pol mjeseci i nedavno je učestvovala u ovom projektu. Nju su pridobili da na glavi nosi napravu koja prati njen pogled. Ona se sastoji od dvije kamere - jedna je okrenuta vani da prati bebinu perspektivu, a druga gleda u dječije oko da prati kretanje zjenice. Kompjuter analizira pogled obje kamere kako bi utvrdio gdje tačno Finn gleda. Cijela naprava je teška samo 45,5 grama.

Jason Babcock je osnivač kompanije u New Yorku, Pozitivna nauka koja je tokom posljednje decenije razvila aparat za praćenje pogleda. On radi na tome da ta naprava postane još manja i lakša tako da je mogu nositi i novorodjenčad:

Kako djeca vide svijet oko sebe
Kako djeca vide svijet oko sebe

"Sada, kada su kamere i senzori tako mali možete dobiti slike koje su manje od malog prsta. Kao što možete vidjeti kod mobilnih telefona i drugih stvari, mi možemo kombinirati tehnologije što je izgledalo nemogućim."

Tim istražitelja prvo prati dječiji pogled dok se dijete igra i slobodno kreće kuda želi. Ono što su pri tome otkrili je potpuno iznenadjujuće, kaže vodja projekta John Franchak:

"Mi smo očekivali da će djeca neprekidno gledati u svoje majke, jer je to bila uobičajena predodžba socijalne spoznaje novorodjenčadi."

Ali u sobi punoj razbacanih igračaka i prepreka preko kojih se treba penjati, ili ih zaobilaziti, djeca su samo pola vremena gledala prema majkama. Pa i kada su gledali u lica svojih mama, bilo je to oko 15 procenata.

John Franchak, student na Univerzitetu New York kaže:

"Ukoliko dijeca ne gledaju toliko u mame koliko smo ranije mislili to mijenja način na koji možemo razmišljati o tome kako djeca uče o svijetu oko sebe."

Suprotno rijetkom gledanju u lica svojih mama, djeca gotovo uvijek gledaju direktno u objekat kojeg nastoje dohvatiti.

Drugo je interesantno otkriće da djeca direktno gledaju u prepreku prije nego je zaobidju, mada u preko 75 posto slučajeva to nije neophodno, jer su u stanju da koriste informacije kroz periferni vid i da dobro hodaju.

I dok naučnici još uvijek nastoje da razviju metode novih bazičnih istraživanja, kažu da korištenje ove tehnologije može imati široku primjenu.

"Ova otkrića mogu pomoći djeci koja imaju teškoća u razvoju, doprinjeti medicinskim istraživanjima i primjenjenim istraživanjima", kaže Franchak.

Ovi istraživači su tek načeli površinu spoznaje kako se djeca kreću u svijetu oko sebe. Oni kažu da dodatna istraživanja možda mogu pomoći lječnicima da nadju bolji način pomoći djeci sa autizmom i invaliditetom.

XS
SM
MD
LG