Linkovi

Harris: Kina prisiljava i zastrašuje u Južnom kineskom moru


Potpredsjednica SAD Kamala Harris pozdravlja se sa ministrom spoljnih poslova Singapura Vivianom Balakrišnanom i njegovom delegacijom, nakon što je stigla u Paja Lebar vazdušnu bazu u Singapuru, 22. avgusta 2021.
Potpredsjednica SAD Kamala Harris pozdravlja se sa ministrom spoljnih poslova Singapura Vivianom Balakrišnanom i njegovom delegacijom, nakon što je stigla u Paja Lebar vazdušnu bazu u Singapuru, 22. avgusta 2021.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris izjavila je u utorak da Kina "nastavlja da prisiljava, zastrašuje i polaže prava na najveći dio Južnog kineskog mora".

Govoreći tokom posete Singapuru, Haris je rekla da kineske akcije "nastavljaju da podrivaju poredak zasnovan na pravilima i ugrožavaju suverenitet država".

Administracija američkog predsednika Joe Bidena proglasila je suzbijanje kineskog uticaja ključnom tačkom svoje spoljne politike.

"Sjedinjene Države stoje uz svoje saveznike i partnere suočene sa ovim prijetnjama", rekla je Harris. "I moram biti jasna: Naš angažman u jugoistočnoj Aziji i Indo-Pacifiku nije protiv bilo koje zemlje, niti je osmišljen tako da bilo koga bira između zemalja. Umjesto toga, naš angažman se odnosi na unapređenje optimistične vizije koju imamo o našem učešću i partnerstvu u ovom regionu".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin odgovorio je rekavši da Sjedinjene Države sprovode sistem u kojem bi mogle "namjerno da kleveću, ugnjetavaju, prisiljavaju i maltretiraju druge zemlje i ne da za to ne moraju da plate nikakvu cijenu".

Harris je rekla da ponovo potvrđuje američke obaveze prema miru i stabilnosti, slobodi na moru, neometanoj trgovini, unapređenju ljudskih prava i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima.

Ona je podsjetila da milioni zavise od regionalnih morskih puteva i na trgovinu vrijednu milijarde dolara koja se odvija tim regionom.

Rekla je da oni u indo-pacifičkom regionu razumiju prijetnje klimatskih promjena, uključujući porast nivoa mora i poplave, i da kriza "postaje sve hitnija". Harris je dodala da u međusobno povezanom svijetu ovo pitanje pogađa sve i "zahtijeva kolektivnu akciju".

Govoreći posebno o Mjanmaru, poznatom i kao Burma, Harris je rekla da su Sjedinjene Države "duboko uznemirene" državnim udarom koji je vojska izvela ranije ove godine.

"Osuđujemo kampanju nasilne represije i zalažemo se za pružanje podrške ljudima u njihovom nastojanju da vrate svoju naciju na put demokratije. Nadamo se da će nam se nacije širom Indo-Pacifika pridružiti u tim naporima", rekla je ona.

Harris je takođe u utorak učestvovala u radu okruglog stola o otpornosti i saradnji lanca snabdijevanja.

Let Kamale Harris iz Singapura za glavni grad Vijetnama, Hanoj, odložen je u utorak zbog "izvještaja o nedavnom mogućem abnormalnom zdravstvenom incidentu" u gradu, saopštila je američka ambasada u Hanoju.

"Nakon pažljive procjene, donijeta je odluka da se nastavi sa putovanjem potpredsjednice", saopštio je State Department.

Harris će biti prvi potpredsjednik SAD koji je posetio Hanoj.

Američki State Department često je koristio termin "abnormalni zdravstveni incidenti" kako bi označio bolest koja je pogodila desetine američkih diplomata, što je šire poznato kao Havanski sindrom.

Očekuje se da će Harris u Vijetnamu razgovarati o mnogobrojnim istim pitanjima, uključujući bezbjednost i klimatske promjene.

U izveštaju su korištene neke informacije AP-a, France Press-a i Rutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG