Linkovi

Harris i Macron u Parizu: Saradnja Francuske i SAD je ključna


French President Emmanuel Macron stands next to U.S. Vice President Kamala Harris as she waves before a bilateral meeting at Élysée Palace in Paris, France, Nov. 10, 2021.
French President Emmanuel Macron stands next to U.S. Vice President Kamala Harris as she waves before a bilateral meeting at Élysée Palace in Paris, France, Nov. 10, 2021.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američka potpredsjednica Kamala Harris složili su se da je saradnja između Francuske i Sjedinjenih Država ključna te da su na početku novog razdoblja u odnosima, dva mjeseca nakon krize izazvane australijskim otkazivanjem ugovora o gradnji podmornica.

"Slažemo se da smo na početku nove ere i da je naša saradnja apsolutno ključna", izjavio je Macron na sastanku s Harris koja je 9. novembra doputovala u petodnevnu posjetu Parizu.

Posjeta američke potpredsjednice trebala bi da omogući konačno popravljanje odnosa između dvije zemalje koje je bilo najavljeno susretom Macrona i predsjednika Joea Bidena na marginama G20 u Rimu krajem oktobra.

"Imali smo plodan susret u Rimu s predsjednikom Bidenom, koji je pokazao put za sljedeće sedmice, mjesece i godine", dodao je Macron na početku razgovora s Harris.

"Francuzi su jako ponosni što ste došli", rekao je.

"Mislim, kao i vi, da smo na početku nove ere pune izazova, ali i prilika", odgovorila mu je američka potpredsjednica.

"Kada su Francuska i Sjedinjene Države zajedno radili u prošlosti, to je uvijek bilo okrunjeno uspjehom, zahvaljujući našim zajedničkim vrijednostima i prioritetima", rekla je i dodala da dvije zemlje imaju zajedničku želju da budu lideri u svijetu i pomognu drugim narodima u vrijeme pandemije.

Harris i Macron trebali bi da razgovaraju o sigurnosti, pandemiji, klimi i svemiru.

Šta je poremetilo odnose SAD i Francuske?

Stvaranje novog indo-pacifičkog bezbjednosnog saveza između Australije, SAD i Velike Britanije, poznatog kao Aukus, dovelo je do raskidanja velikog sporazuma o snabdijevanju Australije francuskim podmornicama. Francuska je zbog raskida sporazuma sa Australijom o isporuci podmornica izgubila 37 milijardi dolara.

Prema trilatealnom sporazumu Aukus, Australija se obavezala na kupovinu američkih podmornica i povukla se iz dogovora sa Francuskom koji je potpisala 2016. Francuska je trebala napraviti 12 konvencionalnih podmornica za Australiju.

Pakt Aukus koji uključuje različute tehnologije jedno je od najvećih partnerstava Australije posljednjih decenija i vidi se kao napor da se suptodstavi Kini.

Francuski ministar vanjskih poslova taj sigurnosni pakt nazvao "nožem u leđa", a Francuska je privremeno opozvala svoje ambasadore u Americi i Australiji.

Prije Kamale Harris u Pariz je putovao državni sekretar Antony Blinken i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan kako bi pripremili teren prije susreta Biden-Macron u Rimu 29. oktobra.

Izvor: AP, France24

XS
SM
MD
LG