Linkovi

Film o tišini i memoriji tla


U okolini Srebrenice pronađeno je i identificirano više od sedam hiljada posmrtnih ostataka Bošnjaka, dok se za 1100 još uvijek traga
U okolini Srebrenice pronađeno je i identificirano više od sedam hiljada posmrtnih ostataka Bošnjaka, dok se za 1100 još uvijek traga

Sinoć je u sarajevskom Narodnom pozorištu prikazan dokumentarac Nacionalna geografija bh. reditelja Harisa Pašovića, koji na specifičan način prikazuje geografiju genocida nad Bošnjacima u okolini Srebrenice.

Pored brojnih osoba iz političkog i akademskog života, projekciji su pristustvovali i predstavnici Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (BiH) i Međunarodne komisije za nestale osobe BiH, članice Udruženja majki Srebrenice te mnogi drugi.

Kako je i sam reditelj u najavi kazao, radi se o filmu čija je tema važnija od samog filma, a nastao iz želje kako bi se javnost ponovo podsjetila na genocid u BiH jer on nije samo stvar prošlosti.

Namjera je također bila podržati istražitelje u njihovom traganju za još oko sedam hiljada nestalih osoba u BiH od kojih je oko 1100 iz okoline Srebrenice.

„Ovo je film o tišini i memoriji tla“, kaže Pašović.

Upravo tako, u tišini i bez aktera, Pašović u filmu prikazuje lokacije primarnih i sekundarnih masovnih grobnica kao i mjesta egzekucije Bošnjaka, bilo da se radi o osnovnim školama, fudbalskim terenima ili otvorenim prostorima.

Na području oko Srebrenice dugom stotinjak kilometara, uz pomoć Instituta za nestale osobe BiH, filmska ekipa posjetila je 90 lokacija na kojima se desio zločin.

Šokirala ih je, kako kažu, činjenica da se većina masovnih grobnica oko Srebrenice nalazila u naseljenim mjestima pored puteva, a često i u dvorištima privatnih kuća.

Haris Pašović: Do sada niko nije prijavio mjesto neke masovne grobnice
Haris Pašović: Do sada niko nije prijavio mjesto neke masovne grobnice

Pašović napominje da u 22 godine od kada se traže nestale osobe sa tog područja, niko do sada nije prijavio lokaciju neke masovne grobnice.

„Teško je govoriti u ime tih ljudi. Da li je u pitanju osjećaj krivice ili je i dalje osjećanje zločina ili možda strah? Mi ne možemo na ta pitanja odgovoriti, ali ono što možemo jeste da ih pozovemo da kažu jer to mogu uraditi anonimno“, dodaje Pašović.

Oni koji kriju takve informacije, podjednako su krivi kao i izvršioci zločina, smatra Ćamil Duraković, bivši načelnik Općine Srebrenice koji je bio prisutan na sinoćnjoj projekciji.

„Po meni svakako ne postoji kolektivna odgovornost za genocid, ali ako neko u pozadini svoje avlije dvadeset godina šuti o mrtvim osobama koje leže iza njegove kuće, podjednako je odgovoran kao i onaj koji je to izvršavao“, kaže Duraković.

Na većini lokacija koje kriju mračnu tajnu, danas ne postoje obilježja da se na tim mjestima desio zločin.

Poricanje genocida je njegov kontinuitet

Rad Međunarodne komisije za nestale osobe i upotreba DNK analize u identifikaciji tijela smatra se historijskim presedanom, budući da su nakon rata u BiH žrtve po prvi put pojedinačno identificirane.

Ovom metodom do sada je identicifirano oko 30 hiljada nestalih osoba, dok se za sedam hiljada žrtava u BiH još uvijek traga.

Kolike su razmjere zločina govori i broj od gotovo 500 masovnih grobnica koje su do sada otkrivene na području oko Srebrenice. Izvršioci su i po nekoliko puta raskopavali tijela i ponovo ih zakopavali na drugim lokacijama kako bi sakrili tragove zločina.

Da bi se izvršio tako masovan zločin, pored državne strukture, u takvu operaciju morala je biti uključena vojna i civilna vlast, smatra Ćamil Duraković.

Ćamil Duraković: Negiranje genocida čini da on i dalje traje
Ćamil Duraković: Negiranje genocida čini da on i dalje traje

„Odgovoran je i onaj koji je bagerom kopao rupe, onaj ko je bacao tijela u kamione i onaj koji je nakon toga prao te kamione. To govori o razmjeri zločina i sve više pokazuje da oni koji negiraju, rade na kontinuitetu procesa samog genocida“, dodaje Duraković.

Haris Pašović kaže da negiranje genocida nad Bošnjacima prije svega šteti Srbima i ono ne može promijeniti činjenice. Reditelj smatra da su mladi Srbi u BiH i Srbiji taoci nacionalističke politike i negatora genocida.

„Oni su potpuno nevini u svemu tome. Nalaze se u jednoj vrsti rascijepljenosti između zbunjenosti šta se to dogodilo u prošlosti i njihove normalne prirodne želje da izgrade sretan život. Sa druge strane, kod mladih Bošnjaka postoji također jedna vrsta zbunjenosti jer osjećaju dužnost i potrebu da uspostave vezu sa prošlošću, a istovremeno kao mladi ljudi imaju potrebu da žive i izgrade sretniju budućnost“, zaključuje Pašović.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG