Linkovi

Hrvatska: Hapšenja zbog kriptoprevare teške 18,5 miliona eura


Ilustracija
Ilustracija

Tri osobe su uhapšene u Hrvatskoj zbog sumnje da su prevarili više stotina građana koji su investirali u kriptovalute i trgovali njima, a materijalna šteta se procjenjuje na najmanje 18,5 miliona eura, saopštila je 15. novembra primorsko-goranska policija.

Na konferenciji za novinare u Rijeci rečeno je da su za prevaru osumnjičeni direktor, prokurista i zaposlena firme na riječkom području, u dobi od 30, 36 i 37 godina.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja su od 2018. do maja 2023. u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i bliske osobe, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveli i održavali u zabludi veći broj klijenata-investitora svoje firme.

Policija nije navela imena uhapšenih, ali su mediji ranije objavili da su juče uhapšeni vlasnici propale firme za trgovanje kriptovalutama BitLucky Luka Burazer i Eugen Travalja.

Krivične prijave ulagača

Ulagači firme za trgovanje kriptovalutama BitLucky krajem augusta su upozorili da je taj slučaj mjesecima bez pomaka i ukazali da je riječ o najvećoj kripto prevari na ovim prostorima.

Većina ulagača podnijela je krivične prijave protiv vlasnika, jer se s njima nisu čuli od maja ove godine.

Njima se Burazer posljednji put javio imejlom 18. maja kada ih je obavijestio da je "firmu doveo u stanje krize".

Od tada mu se izgubio svaki trag, a 30. jula je dao intervju Jutarnjem listu u kojem je odbacio optužbe, ali nije otkrio svoju lokaciju, prenijeli su hrvatski mediji.

Više stotina oštećenih

Policija je na konferenciji za novinare navela da je do sada evidentirano više stotina oštećenih s područja Primorsko-goranske i drugih županija.

Materijalna šteta je procijenjena na najmanje 18,5 miliona eura, a oštećeni su ulagali u kriptovalute od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada eura.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, po nalogu istražnog sudije u Rijeci, pretraženi su domovi i vozila osumnjičenih, oduzeti kompjuteri, različita informatička oprema, mobilni telefoni i razna dokumentacija.

Njihova firma nije bila registrovana za trgovanje kripotvalutama.

Istraga i dalje traje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG